Resultaatvoetbal Vitesse loont

16 maart 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft in de strijd om plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal prima zaken gedaan. De ploeg van trainer John van den Brom won thuis met 2-0 van Heracles. Wifried Bony (foto) en Renato Ibarra scoorden voor de Arnhemmers.

Vitesse speelde een thuiswedstrijd, maar weigerde vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief te nemen. De Arnhemse ploeg stond met 11 man op eigen helft te wachten op afspeelfouten van Heracles om vervolgens snel te counteren.
Na 20 minuten bleek dat Heracles tot op dat moment 70 procent balbezit had gehad, maar de Almelose ploeg was nog geen enkele keer voor het doel van keeper Piet Velthuizen verschenen. Knullig Almeloos balverlies leidde tweemaal een counter van Vitesse in, maar de schoten van Wilfried Bony en Jan-Arie van der Heijden waren een prooi voor doelman Pasveer van Heracles.
Toen de eerste fluitsignalen wegens het afwachtende spel van Vitesse op het veld neerdaalden, kwam de thuisploeg halverwege de eerste helft op voorsprong. Bij een vrije trap van Alexander Büttner zette de defensie van Heracles de buitenspelval open, maar alleen Duarte deed niet mee. Van Ginkel strandde nog op doelman Pasveer, maar in de rebound hakte Wilfried Bony de bal in het doel: 1-0.
Vlak voor rust kreeg Vitesse dé kans de voorsprong te verdubbelen. Na dom balverlies van Heracles mocht Renato Ibarra vanaf eigen helft alleen op doelman Pasveer afgaan. De rechterspits omspeelde de doelman en deed vervolgens geen moeite Pasveer te ontwijken. Arbiter Wiedemeijer legde de bal op de stip. Bony ramde de bal echter keihard op de paal.
Na de hervatting durfde Vitesse met 11 tegen 10 wat meer de aanval te zoeken. Tot grote kansen leidde dat aanvankelijk niet. Vitesse kwam in de 64e minuut niettemin op 2-0 na een razendsnelle tegenaanval. Bony gaf de bal mee aan Ibarra, die na een lange rush van buiten het strafschopgebied schitterend uithaalde: 2-0.
Pas daarna gooide Vitesse, met Nicky Hofs inmiddels in de ploeg, alle schroom van zich af. De Arnhemse ploeg profiteerde steeds meer van de enorme ruimte en trof via Marco van Ginkel nog de lat. Kort daarop demonstreerde de middenvelder nog maar eens zijn indrukwekkende loopvermogen. Vanaf eigen helft ging Van Ginkel af op invaller-doelman Dennis Telgenkamp, die echter prima redde op de inzet van de Vitessenaar.
De vreugde na de zege was groot bij Vitesse, dat zijn derde overwinning op rij behaalde. De play-offs voor een plaats om Europees voetbal zijn weer een stap dichterbij.

Resultaatvoetbal Vitesse loont

18 december 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De Arnhemse ploeg won met 1-0 bij Heracles Almelo. Aanvoerder Guram Kashia kopte in de 86e minuut raak na een corner van Jan-Arie van der Heijden.

De overwinning was allesbehalve verdiend, maar daar had niemand bij Vitesse een boodschap aan. De ploeg van trainer John van den Brom staat met 29 punten uit 17 wedstrijden voorlopig op een vijfde plaats.
Op het kunstgras in Almelo liet Vitesse in de eerste helft helemaal niets zien. De Arnhemse ploeg trok zich in een 1-4-5-1 formatie massaal terug op eigen helft. Heracles had vrijwel steeds de bal, maar kon geen opening vinden in de levende Arnhemse muur. De beste kans voor Heracles was in de beginfase, maar Everton schoot vrij voor het doel over.
Na de hervatting had ook Vitesse aandeel in het spel. Kansen waren er voor beide ploegen echter nauwelijks. Toen iedereen zich al had verzoend met een gelijkspel kopte Guram Kashia raak. In de slotfase schoot Heracles nog tegen de lat. Vitesse bleef in Almelo voor de tiende keer dit seizoen zonder tegentreffers.
Vitesse-trainer John van den Brom beaamde na afloop, dat ‘de punten gestolen waren’. “We hebben niet goed gespeeld. Ik ben realist genoeg om toe te geven dat de overwinning onverdiend is. Maar een dag later is iedereen dat vergeten en ziet alleen nog de stand en dat ziet er voor ons goed uit. Ik ben een erg blije trainer.”