Rentree Suiters ‘boven verwachting’

16 november 2010 | Van onze AS-redactie

Ongeveer een maand geleden spak hij nog de hoop uit in dit handbalseizoen nog weer aan de bak te kunnen. Afgelopen zaterdag maakte Clifford Suiters zijn rentree bij UDI 1896.

In Weert, bij Rapiditas, de nummer twee van de Regiodivisie B, voltrok zich een historisch moment. Clifford Suiters, 39  jaar, routinier, geplaagd – beter gezegd geteisterd –  door ernstige knieblessures, stapte zeven minuten voor rust het veld in. Twee jaar van blessureleed werden even naar de achtergrond gedrukt: hier stond weer een handballer die maar niet genoeg krijgt van zijn sport en van wie UDI 1896 nog heel veel plezier  kan beleven.
Suiters over zijn rentree: “Het was wel een bijzonder moment. Natuurlijk was het wennen, ik had maar drie volledige trainingen achter de rug en alles ging in de wedstrijd een beetje langzamer dan normaal. Maar voor zo’n eerste wedstrijd viel het me mee, ik heb in totaal ongeveer een helft gespeeld.”

Misschien wel het belangrijkste: zijn rechter knie hield het. Twee jaar geleden scheurde Suiters zijn kniebanden waarna een lange lijdensweg volgde. Na een laatste mri-scan, ongeveer een maand geleden, gaven artsen hem het advies niet te laten opereren, maar met een brace te gaan spelen. Dat doet de Arnhemmer nu dus: “Ook dat is wennen, je voelt je minder vrij. Je draagt hem steeds bij je. Bij een valworp ben je onbewust toch meer bezig met het vallen en met het opvangen van die val, dan met de worp zelf. Dat is een nadeel, maar natuurlijk niet onlogisch. In je achterhoofd ben je toch de hele wedstrijd wel met die knie bezig.”
“Maar het ging boven verwachting goed en in de dagen erna had ik zelfs geen reactie in de knie. Hooguit was die wat stijfjes. Ik had nog wel pijn op bepaalde plekken, maar die moet langzaam maar zeker wegggaan. Al met al was het een hele opluchting voor mij dat het zo goed ging. De tijd zal leren hoe ver we dit seizoen komen maar, ik heb wel de intentie om nog heel veel te spelen.”
Suiters, die zaterdag zelfs nog twee keer scoorde, zag zijn ploeg een prima wedstrijd spelen in Weert. UDI 1896 had nog uitzicht op een gelijkspel bij de nummer twee, maar ging door een paar omstreden beslissingen van de arbiters met 24-23 het schip in. De Arnhemse ploeg vindt zich nu terug op de negende plaats in de Regiodivisie.
Suiters: “Ik vind dat het niet slecht gaat. Iedereen zit lekker in zijn vel, er wordt goed getraind. De conditie is nog niet optimaal, maar dat heeft te maken met het feit dat er op dit niveau veel sneller wordt gespeeld en dat wij geen hele voorbereiding hebben gehad. Jammer is ook dat we nu met enkele blessures te kampen hebben.”

Komende zondag kunnen de mannen van trainer Fred Wieland hun progressie in eigen hal, sporthal Kermisland, laten zien. Suiters: “Ik weet niet eens tegen wie we spelen (Internos 2, red). Dat heeft me eerlijk gezegd ook nooit zo geïnterresseerd. Dat was al zo toen ik eredivisie speelde bij E & O. Anderen vonden dat raar, en misschien dat is ook wel zo. Ik hoor op vrijdag wel wie de tegenstander is. Ik kijk alleen maar naar mijn eigen team. Wie er voor je staat, och, dan zien we dan wel.”