Rens (10) jaagt op nationale titel

12 juni 2015 | Van onze AS-redactie

Rens Teunissen van Manen behoort zaterdag tot de favorieten op het Nederlands kampioenschap MTB in Arkel. De 10-jarige scholier uit Oosterbeek stelt zich echter bescheiden op. “In ieder geval een plek in de top vijf, maar ook een podiumplek is mogelijk.”

 

Rens Teunissen van Manen is precies op tijd in vorm. Twee weken geleden werd hij derde in Besel en afgelopen zaterdag was de Oosterbeekse scholier de sterkste in Wijchen. Beide wedstrijden, in een reeks van twaalf, maakten deel uit van de landelijke jeugdcompetitie.
De liefde voor het wielrennen is Rens met de paplepel ingegoten. “Mijn vader is een fanatiek wielrenner en mountainbiker”, vertelt Rens. “Door mijn vader ben ik deze sport ook gaan beoefenen.”
De wil om goed te presteren heeft de jonge sporter vooral van zijn moeder. Rens is de zoon van voormalig topbadmintonster Lonneke Janssen, tweevoudig Nederlands kampioen in het dubbelspel bij de vrouwen. “Dat ik al zover ben gekomen, komt wel een beetje door mijn moeder”, bekent Rens.
De jongeling won vorig seizoen de nodige wielerwedstrijden op de weg, maar ruilde die fiets in voor een mountainbike. Niet zonder reden. “Ik ben hard gevallen en vanaf die tijd heb ik toch wat angst om in het peloton te rijden”, legt Rens uit. “Ik ben daarna minder wegkoersen gaan rijden. In 2014 had ik al aan twee mountainbikewedstrijden meegedaan en daar heb ik nu definitief voor gekozen.”
Rens Teunissen van Manen behoort in zijn leeftijdscategorie (geboortejaar 2004) ook hier tot de betere renners. Zaterdag start het Oosterbeekse talent in de voorste rij. “Je startpositie wordt bepaald door de stand in de landelijke competitie”, zegt Rens, die Miquel van Tintelen als de grootste concurrent beschouwt. “Miquel is vorige week ook al Nederlands kampioen op de weg geworden en hij staat eerste in de landelijke competitie.”
Volgens Rens speelt de zwaarte van het parcours een belangrijke rol. “Ik houd van een afwisselend en heuvelachtig parcours. Met slingerende paden, want dan komt het op techniek en stuurmanskunst aan. Dus hoe zwaarder, hoe beter. Zijn het van die lange rechte stukken over gras, dan wordt het voor mij lastig.”
De Oosterbeekse scholier, die ook goed kan schaatsen en in zijn leeftijdscategorie recordhouder is op de 500 meter (50.37 seconden), gaat zaterdag in Arkel voor het hoogste. “In ieder geval een plak in de top vijf, maar ook een podiumplek is mogelijk.”

Klik hier voor meer info over het NK