Redelijk optimistisch over het nieuwe seizoen van Vitesse op twee voorwaarden

9 augustus 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Het is weer zover. Het enige voetbalpodium dat voor een Vitessesupporter echt interessant is, namelijk dat waarop zijn of haar club actief is, wordt vanaf komend weekend weer betreden. Het seizoen in de eredivisie begint weer en de Arnhemse club verzorgt aanstaande vrijdag in Volendam, samen met de plaatselijke FC, de opening. Een goed moment voor een voorbeschouwing.

Probleem daarbij is natuurlijk wel dat de transferperiode nog tot 1 september doorloopt en er tot die tijd bij veel clubs nog spelers zullen komen en gaan. De sterkte van de verschillende ploegen en de onderlinge krachtsverhoudingen zijn daardoor op dit moment nog niet goed te bepalen. Ik moet me daarom beperken tot een inschatting van het niveau van de selectie van Vitesse van dit moment. Kan de club daarmee de competitie in met een beter vooruitzicht dan het (ondanks de verrassende tiende plaats in de eindstand) rampzalig slechte vorige seizoen?

Ik heb de geelzwarte selectie in actie gezien in Doorwerth tegen Duno en via streaming tegen VFB Stuttgart, Eintracht Frankfurt en Getafe CF. De laatste drie zijn sterke clubs, maar natuurlijk ook in de voorbereiding en dus nog zoekende. Al te veel conclusies kunnen aan dat soort potjes niet worden verbonden, maar die geven wel een eerste beeld van de mogelijkheden.

Op basis van wat ik gezien heb, ben ik redelijk optimistisch gestemd op twee voorwaarden. Trainer Phillip Cocu moet de juiste keuzes gaan maken, waarover hierna meer, én de selectie moet de komende weken nog op een paar punten worden aangevuld.

Het geraamte van de ploeg staat met doelman Room, met Arcus, Oroz, Isimat-Mirin en Wittek achterin, met Van Ginkel, Meulensteen, nieuweling Tielemans, tweedejaars-huurling Kozłowski en hopelijk binnenkort Pröpper als kandidaten voor het middenveld en Manhoef  en/of Jonathans in de voorhoede. De multifunctionele Kozlowski kan daarbij zo nodig in plaats van op het middenveld ook nog hangend voorin spelen.

Als aanvulling voor de voorste linie heeft de club intussen Boutrah en Hamulic gehaald. Beide spelers waren actief in Frankrijk, dus klaarblijkelijk heeft TD Schmedes goede contacten in dat land. Of Vitesse daar blij mee moet zijn, valt nog niet te beoordelen. Feit is wel dat ik er nog niet van overtuigd ben dat deze nieuwelingen versterkingen zijn. Boutrah speelt links voorin en komt van daaruit graag met snelle dribbels naar binnen. Tegen Duno ging dat bij vlagen aardig, tegen de sterkere tegenstanders heeft hij, behalve een schitterende dieptepass op de scorende Manhoef tegen Eintracht Frankfurt, weinig tot niets laten zien. De Fransman viel op die snijdende pass na alleen negatief op met een oerdomme rode kaart tegen Getafe CF. En Hamulic is later binnengekomen en dus nóg moeilijker te beoordelen. Hij werkte keihard en scoorde tegen Getafe CF een echte spitsengoal. Dat pleit voor hem, maar zijn verdere spel in deze wedstrijd en zijn warrige voorgeschiedenis als voetballer doen dat niet.

Hopelijk bewijzen deze nieuwelingen het tegendeel, maar mij lijkt dat er een spits met een duidelijke meerwaarde bij moet komen, die direct of indirect garant staat voor doelpunten. Van Wolfswinkel valt buiten de basis bij FC Twente, is hij niet terug te halen? Hij is nog fit genoeg, scoort tegenwoordig wat minder, maar kan als aanspeelpunt en bliksemafleider voorin nog van grote waarde zijn.

Achterin hoop ik op de terugkeer van Flamingo. Hij is op meerdere plaatsen achterin en op het middenveld inzetbaar. Probleem blijft dan nog wel een stand-in voor Wittek. Ik zie geen volwaardige andere linksback in de selectie. En het zou me niet verbazen als de Duitser alsnog vertrekt en dan zijn er zelfs twee linksbacks nodig. Cornelisse zou daar kunnen spelen, maar is meer een centrale verdediger. Bovendien is deze talentvolle jeugdspeler door gebrek aan wedstrijdritme en zelfvertrouwen de laatste jaren niet vooruit-, maar achteruitgegaan. Met dank vooral aan de hem alsmaar negerende trainer Letsch plus het belachelijke feit dat Jong Vitesse geen competitie speelt. Cornelisse en ook Huisman, wiens ontwikkeling eveneens hapert, zou ik als club daarom verhuren om te kijken of zij elders stappen kunnen maken.

Zoals ik al aangaf, ik ben redelijk optimistisch, zeker ook omdat zich een aantal goede jeugdspelers aandient. Jonathans was daar al een voorbeeld van, De Regt is dat nu ook. Een technisch sterke voorhoedespeler, die ooit door Letsch als wissel op de rechtsbackplaats (!) is ingezet en het daar nog aardig deed ook, maar daarna helemaal van het hoofdtoneel is verdwenen. Ik denk dat hij in geval van een blijvend spitsenprobleem ook als valse spits een optie kan zijn. En er zijn gelukkig meer spelers uit de eigen opleiding die op het punt van doorbreken staan.

Vraag is nu hoe trainer Cocu met dit soort jongens omgaat. De voortekenen zijn wat dat betreft niet best. Jonathans heeft hij naar mijn mening vorig seizoen veel te weinig speeltijd gegeven. In schrille tegenstelling daarmee zie ik dat de trainer in deze oefencampagne Yapi toch weer regelmatig gebruikt. De Fransman mag van hem weer als een kip zonder kop aan de rechterkant lopen rennen. Onbegrijpelijk, zie hem toch te verhuren, desnoods aan een derde divisieclub, en neem het verlies van een lage verhuurprijs.

Ik had, zoals bekend, nog wel meer twijfels bij deze trainer en die zijn nog niet weg. Tegen amateurclub Duno zag ik duidelijke intenties om de tegenstander op de eigen helft vast te zetten, in de wedstrijden daarna liep de ploeg toch weer veel achteruit. Cocu heeft een Vitesse-achtergrond, was een uitstekende voetballer en is een sympathiek mens, maar als trainer is hij te behoudend. De wedstrijd bij de wijdbroeken in Volendam is een soort lakmoesproef voor hem. Gaan we daar zien of hij Vitesse dit seizoen wél met lef durft te laten spelen? Het spelersmateriaal is namelijk goed genoeg om dat tegen dit soort ploegen te doen. Kiest Cocu daar niet voor, dan is de kans groot om in Volendam, net als vorig seizoen, tegen een zeperd aan te lopen en met daarna sterke tegenstanders als PSV en AZ het seizoen belabberd te starten.