Puntenstraf voor ESCA en AZ 2000

14 mei 2013 | Van onze AS-redactie

De tuchtcommissie van de KNVB heeft ESCA en AZ 2000 vijf punten in mindering gebracht. Beide ploegen werden schuldig bevonden aan de massale vechtpartij tijdens het onderlinge duel in de vierde klasse A op zaterdag 4 mei.

Die massale vechtpartij tijdens de Arnhemse stadsderby ontstond na een incident tussen de ‘aanstichters’ Mauritsio Hol (ESCA) en Acmed Yiaar (AZ 2000). Na een kopstoot van Hol deelde Yiaar rake klappen uit. Hol en Yiaar kregen respectievelijk een schorsing van acht en tien wedstrijden opgelegd.
In het ‘Wapen van Elst’ achtte de tuchtcommissie beide ploegen maandagavond schuldig aan het ‘collectieve exces’. Behalve de vijf punten in mindering werden beide ploegen ook voorwaardelijk uit de competitie genomen met een proeftijd van twee jaar. ESCA en AZ 2000 kregen bovendien een boete van 300 euro. Daarnaast werden zij veroordeeld tot het betalen van de kosten van het mondelinge onderzoek.
Acht spelers, vier van ESCA en vier van AZ 2000, die in staat van beschuldiging waren gesteld, werden niet gestraft. Hun aandeel in de vechtpartij leek moeilijk te bewijzen.
Voor ESCA heeft de uitspraak ook nog sportieve gevolgen. De ploeg van trainer Chris Lankwarden was al bijna zeker van een plek in de nacompetitie, maar die kans lijkt nu zo goed als verkeken. Alleen als ESCA zaterdag op de laatste speeldag zelf wint bij Dodewaard en de concurrenten Achilles’29 (thuis tegen Oranje Blauw) en Ede/Victoria (thuis tegen EMM) punten verspelen, plaatst de Arnhemse ploeg zich nog voor de extra competitie om een plaats in de derde klasse. In alle andere gevallen zit het seizoen er voor ESCA op.
ESCA en AZ 2000 speelden hun in de 53e minuut gestaakte wedstrijd afgelopen zaterdag al uit. ESCA vergrootte de voorsprong van 2-0 naar 7-0 en het duel, zonder publiek en onder politiebegeleiding, verliep verder zonder incidenten.
ESCA en AZ 2000 kunnen nog in beroep tegen hun straf. In verband met de ‘verkorte procedure’ hebben zij daar tweemaal 24 uur de tijd voor en moet voor donderdag ook een waarborgsom van 65 euro op de rekening van de KNVB staan.