PSV straft fouten Vitesse af: 3-1

27 januari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft vrijdagavond in Eindhoven niet voor een stunt kunnen zorgen tegen PSV. Invaller Mike Havenaar bracht 6 minuten voor tijd bij een 2-0 achterstand met een kopbal de spanning terug (2-1), maar in blessuretijd besliste Manolev het duel in het voordeel van PSV: 3-1.

Trainer John van den Brom van Vitesse viel na het tegen NEC volledig mislukte experiment van het 4-4-2 systeem terug op 4-3-3. Dat past Vitesse beter, zo bleek tegen PSV.
De Arnhemse ploeg legde het accent weliswaar op de defensie, maar verscheen in het eerste half uur 2 keer heel gevaarlijk voor het doel van PSV.
Al in de 4e minuut bereikte Stanley Aborah met een fraaie pass Marco van Ginkel. PSV-verdediger Marcelo bracht op de lijn echter redding.
‘Gio’ Chanturia (foto rechts) was in de 21e minuut dicht bij een treffer. De linkerspits ontfutselde Manolev de bal en ging vervolgens voor eigen succes. In kansrijke positie schoot hij naast.
De thuisploeg kwam na ruim een half uur op voor sprong. Zakarya Labyad kreeg vrije doortocht mocht van grote afstand uithalen. Doelman Piet Velthuizen redde, maar de bal viel voor de voeten van Tim Matavz die met met een knappen beweging de van een blessure herstelde Guram Kashia uitspeelde en raak schoot: 1-0.
Na de hervatting ontspon zich een enerverend duel. Verdediger Alexander Büttner van Vitesse schoot in de 49e minuut van grote Afstand op de paal, waarna Kevin Strootma kort daarop de kans op 2-0 liet liggen.
Die tweede Eindhovense treffer viel uiteindelijk toch. Op de helft van PSV leed Vitesse balverlies, waarna Dries Mertens in de tegenstoot met een fantastisch schot voor 2-0 zorgde. Jonathan Reis, begeleid door een hels fluitconcert van de PSV-fans, was in de 66e minuut ingevallen en na de 2-0 kwam ook de Japanner Mike Havenaar (foto links) nog binnen de lijnen. Net 4 minuten in het veld kopte hij na een voorzet van Renato Ibarra raak: 2-1. Patrick van Aanholt was al in de 72e minuut ingevallen voor Jan-Arie van der Heijden en maakte in Eindhoven zijn competitiedebuut voor Vitesse.
In blessuretijd was Vitesse heel dicht bij de gelijkmaker, maar het schot van Aborah ging net naast.De beslissing viel na een afgrijselijke fout van Chanturia. De aanvaller leed in de vierde minuut van de blessuretijd kort voor het eigen strafschopgebied als een pupil balverlies, waarna Manolev na een 1-2 combinatie met Tim Matavz doelman Piet Velthuizen voor de derde keer passeerde: 3-1.
Vitesse speelde beduidend beter dan afgelopen zondag tegen NEC, maar verloor de wedstrijd in Eindhoven op details. De ploeg van trainer John van den Brom dreigt de aansluiting met de top 6 van de eredivisie nu te verliezen.