Promotie voor Arnhem Eagles

13 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Het is gelukt. De basketballers van Arnhem Eagles zijn gepromoveerd naar de promotieklasse, het op éé na hoogste niveau in Nederland. De Arnhemse ploeg rekende zaterdag in MFC de Omnibus af met Landstede 2. Na de 69-64 nederlaag op Hemelvaartsdag in Zwolle, wonnen de Arnhemse basketballers in eigen hal in een zinderend duel met 84-76. Het was voldoende voor promotie.

“Hier heb ik alleen maar van gedroomd. Wat een ontknoping”, zei een dolblije assistent-coach Wesley Lenting van Arnhem Eagles. Lenting verving hoofdcoach Darryl Donk, die elders andere verplichtingen had, en deed dat op prima wijze. Hij nam op de goede momenten een time-out en wisselde regelmatig de juiste personen.

Arnhem Eagles speelde in de eerste helft een puike partij. De tussenstand van 51-37 sprak boekdelen. De Zwollenaren hadden weinig in te brengen en Arnhem Eagles was heer en meester, zowel op de driepuntslijn als onder het bord. Maar wie dacht dat het duel al min of meer was beslist, kwam bedrogen uit.

Na de pauze gaf een ander Landstede 2 te zien. “Het is een heel jong team en zij bleven maar gaan en jagen”, gaf Jelle Roessink, speler van Arnhem Eagles, als verklaring voor de mindere fase van zijn ploeg. “Wij hadden moeite om de bal in bezit te houden en ons eigen spel te spelen. Dus lange aanvallen om zo hun fanatieke spel te ontregelen.”

Dat lukte maar deels, de gasten kwamen dichterbij en met nog 6 minuten op de klok hadden de bezoekers het gat gedicht: 73-68. Arnhem Eagles bleef enkele minuten zonder scores en met een 75-73 stand was Landstede weer in het voordeel. De thuisploeg rechtte met nog 2 minuten op de klok de rug. Ineens lukte alles weer en bij Landstede 2 niets. Na een ongemeen spannende slotfase trok Arnhem Eagles de verdiende winst (84-76) naar zich toe.

Knap dat de ploeg zich na het verloren tweeluik met het Rijswijkse Lokomotief 2, waarin het de eerste kans op promotie verspeelde, zich opnieuw heeft kunnen opladen. De enorme vreugde in het Arnhemse kamp was daarom meer dan terecht.

* Foto geheel boven: Uitzinnige vreugde bij Arnhem Eagles na de winst op Landstede 2. (Foto: Bas de Leeuw)
* Tekst: Pim Schouten