Polman neemt Oranje bij de hand

10 december 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Handbalster Estavana Polman (foto) scoorde woensdagavond in het duel met Zweden op het EK in Kroatië tien keer. Dat was, na de sensationele zege in de eerste poulewedstrijd tegen Duitsland (29-26) niet genoeg voor de zege. Nederland – Zweden eindigde in 30-30. Duitsland won later op de avond met 26-24 van gastland Kroatië, waardoor Oranje na twee wedstrijden al verzekerd is van een plaats in de hoofdronde.

De overwinning van afgelopen maandag op Duitsland had de ploeg van de Arnhemse bondscoach Henk Groener (foto onder) veel vertrouwen gegeven. Dat bleek woensdag in het Kroatische Varazdin. Oranje keek na zes minuten tegen een 3-0 achterstand aan, maar toonde geen enkele paniek. Integendeel. Nederland nam een voorsprong van 8-6 en met drie formidabele assists op rij van de Arnhemse Estavana Polman liep het verschil zelfs op naar vijf treffers: 11-6.
Die voorsprong kon Oranje niet vasthouden. In de slotfase van de eerste helft kwam Zweden sterk terug. Polman bracht de stand met haar eerste treffer nog op 13-11, maar na een boeiend eerste bedrijf was de stand gelijk: 14-14.
Na de hervatting nam Polman haar ploeg bij de hand. De Arnhemse, vooral aanvallend door bondscoach Henk Groener ingezet, scoorde in de tweede helft de ene na de andere fraaie treffer. Polman werd uiteindelijk met tien treffers topscorer van haar ploeg, maar het was niet voldoende voor de zege. Nederland had na rust voortdurend een voorsprong (16-14, 21-18, 25-23), maar de Zweedse vrouwen gaven niet op. Bij 27-27 was er weer van alles mogelijk, maar toen Nederland via Yvette Broch en Polman op 29-27 en even later na een Zweedse tegentreffer de marge van twee goals via Nycke Groot weer herstelde (30-28), leek een nieuwe sensatie in de maak. Tien seconden voor tijd maakte Zweden echter gelijk (30-30). Een treffer van Laura van der Heijden viel net na het laatste fluitsignaal en was niet geldig.

“Dit voelt nu alsof we hebben verloren”, liet Estavano Polman op de website van het NHV weten. “We moesten het in de slotfase dicht houden in de verdediging. Dat deden we niet en dan voelt het als verliezen. Maar als je me voor de wedstrijd had gezegd dat we een punt zouden pakken, had ik daar direct voor getekend.”
Bondscoach Henk Groener begreep de teleurstelling bij zijn meiden over gelijkspel. “Maar ik heb het team een groot compliment gemaakt. We speelden goed, maar we misten een aantal grote kansen om het spel eerder te beslissen. Het was een geweldig gevecht van beide teams.”
Met 3 punten uit 2 duels is de ploeg van bondscoach Henk Groener al zeker van plaatsing in de hoofdronde. Door de zege van Duitsland op gastland Kroatië is Oranje onbereikbaar geworden voor de Kroatische vrouwen. De eerste drie ploegen in de groep gaan door.

Stand groep C
1. Nederland     2-3
2. Zweden         2-3
3. Duitsland      2-2
4. Kroatië          2-0    

Programma vrijdag 12 december
Duitsland – Zweden
Kroatië – Nederland (20.15 uur, livestream op www.NOS.nl)