Polman met ‘Juniors’ naar kwartfinale

23 juli 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Handballer Dario Polman heeft zondag met Jong Oranje de kwartfinale bereikt op het WK U21 in Bosnie Herzegovina. In Sarajevo hield de Nederlandse ploeg tegen Servië een 26-25 voorsprong vast. In de kwartfinale treft Oranje woensdag Zweden.

De zege op Servië was historisch, want nooit eerder bereikte een Nederlandse handbal mannenploeg de kwartfinale op een WK. De beste WK-prestatie van de Nederlandse Juniors gaat terug naar 1981 toen Jong Oranje in Portugal plaats 13 veroverde. De Nederlandse A-ploeg kwam op een WK nooit verder dan de groepsfase, in 1961 in West-Duitsland.

De wedstrijd in de achtste finale tegen Servië, de nummer twee van poule A, begon met een bijzonder incident. Bij de het spelen van de volksliederen werd voor Nederland het verkeerde nummer ingestart. Na enige commotie en boegeroep vanuit het publiek, nam Oranje het voortouw en zong het Wilhelmus zonder muzikale begeleiding dan maar zelf. Dat zorgde zowaar voor een heus kippenvelmoment. En voor een mooie, onverwachte extra oppepper van het moraal.

Arnhemmer Dario Polman, die na de zomer Swift verruilt voor het Panningse BEVO/HC, zorgde voor de openingstreffer. Daarna waren Jong Oranje  en Servië 20 minuten gelijkwaardig. In de slotafse van de eerste helft lukte het de ploeg van de bondscoaches Joop Fiege en Gino Smits een 13-10 voorsprong te nemen. In de laatste seconde had Dario Polman dé kans de voorsprong na vier treffers uit te bouwen, maar hij zag zijn strafworp worden gestopt door de Servische doelman.
Na de rust behield Nederland zijn voorsprong, maar liet het door een aantal missers uit de tweede lijn de tegenstander terugkomen tot 16-15. Via 18-15 en 21-17 had Jong Oranje zich weer enige lucht verschaft en bij 24-18 leek er voor de ‘Juniors’geen vuiltje meer aan de lucht.
Alleen uit strafworpen kwam Jong Oranje daarna nog tweemaal tot scoren en in de laatste zes minuten kwamen de Serven terug tot 26-24. met nog anderhalve minuut op de klok nam coach Joop Fiege nam een time-out, maar bij de hervatting speelde Luc Steins tot ontsteltenis van iedereen de bal recht in de handen van de tegenstander. Servië scoorde en nam direct daarna ook een time-out. De ploeg had nog 30 seconden om een verlenging af te dwingen. Met een geweldige redding voorkwam de uitblinkende doelman Bart Ravensbergen in de laatste seconde de Sevische gelijkmaker. De ontlading in het Oranje-kamp was groot. De Nederlandse Juniors hadden op een broeierige zomeravond in Sarajevo handbalgeschiedenis geschreven.

Met Zweden treft Jong Oranje in de kwartfinale de ploeg, die op het WK tot nu toe het beste handbal heeft laten zien. In de achtste finale lieten de Zweden geen spaander heel van Argentinië. Na een 17-10 ruststand werde de Argentijen door de Scandinaviërs volledig van het veld geblazen: 36-21.
Voordat de Nederlandse ploeg het vizier op Zweden gaat richten, vierde het eert nog een feestje. Dario Polman kon na afloop zijn geluk niet op. “De kwartfinale gehaald op een WK. Dat voelt zo geweldig. Het geeft kippenvel. En nu Zweden ….”
De spelers van Jong Oranje hebben dinsdag een rustdag. De wedstrijd in de kwartfinale tegen Zweden, in de Olympische Hal van sarajevo, begint woensdag om 16.00 uur.

Doelpunten Nederland: Jeroen van de Beuken 6, Samir Benghanem 6, Tim Krijntjes 5, Joris Baart 4, Dario Polman 2, Luc Steins 1, Remco van Dam 1, Sonni de Jonge 1.

Uitslagen achtste finales WK U21
Duitsland – Frankrijk                  20-21  (12-13)
Slovenië – Brazilië                       20-25  (9-12)
Tunesië – Kroatië                       17-29   (8-11)
Hongarije – Spanje                     28-38   (13-20)
Denemarken – Zwitserland         26-29   (12-14)
Zweden – Argentinië                   36-21  (17-10)
Nederland – Servië                      26-25  (13-10)
Egypte – Bosnië Herzegovina      28-25  (14-11)

Programma kwartfinale, woensdag 24 juli
13.30 uur: Frankrijk – Egypte
16.00 uur: Nederland – Zweden
18.30 uur: Spanje – Zwitserland
21.00 uur: Kroatië – Spanje

Bron: nhv.nl