Polman en co buigen voor titelhouder

16 december 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Het handbalsters van Oranje zijn op het EK in Kroatië tegen de eerste nederlaag opgelopen. Titelhouder Montenegro won het spijkerharde duel met 31-27. Sterspeelster Estavana Polman (foto) werd vier minuten voor tijd de wedstrijd uitgebeukt door Lazovic.

Dat moment was cruciaal voor de wedstrijd. De Arnhemse speelster kreeg bij een doelpoging een enorme optater van de Montenegrijnse Lazovic. De bal vloog nog wel in het doel, maar voor Polman betekende het einde wedstrijd. Lazovic kreeg voor haar schandalige actie nog wel een tijdstraf van twee minuten, maar met het uitvallen van Polman was ook de angel uit het Nederlandse aanvalsspel verdwenen.
Polman had met haar achtste treffer de achterstand teruggebracht tot 27-29. Met nog ruim vier minuten op de klok leek er dus nog van alles mogelijk voor de ploeg van de Arnhemse bondscoach Henk Groener, maar de blessure bij Polman was blijkbaar ook een mentale tik voor heel Oranje. In tranen zag Polman vanaf de kant hoe Montenegro via twee treffers van Bulatovic de eindstand op 27-31 bepaalde.
In groep 2 van de hoofdronde is Montenegro de Nederlandse ploeg nu voorbij. Montenegro heeft 6 punten uit 4 duels, Nederland staat daar met 5 uit 4 net achter. Voor dinsdag staan ook Zweden – Slowakije en Duitsland – Frankrijk nog op het programma. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de halve finales. De beslissing valt waarschijnlijk pas woensdag als de krakers Zweden – Montenegro en Nederland – Frankrijk (20.15 uur) op het programma staan.

In het duel met Montenegro kende Oranje een moeilijke start. Na 9 minuten leidde Montenegro met 5-1 en pas daarna kon Oranje openingen forceren in de tot dan hechte defensie van Montenegro. Na 17 minuten was het verschil nog steeds vier treffers (10-6), maar binnen vier minuten trok het ontketende Oranje de stand gelijk: 10-10. In de slotfase van de eerste helft nam Montenegro weer afstand (15-12), maar nadat Oranje zesenhalve minuut niet had gescoord, trof Nycke Groot in de laatste seconde toch nog een keer het doel: 15-13.
Bij die treffer maakte een Montenegrijnse speelster ook nog een overtreding die een tijdstraf opleverde. De ploeg van coach Henk groener mocht daardoor in overtal aan de tweede helft beginnen. Bij 16-14 in het voordeel van Montenegro stond Estavana Polman op. Met twee sublieme treffers trok de Arnhemse de stand recht: 16-16. Oranje denderde door en via Nycke Groot en twee treffers van Laura van der Heijden nam Nederland een 19-17 voorsprong.
Die kon Oranje echter niet vasthouden. Tot 23-23 ging de strijd volledig gelijk op. Door een wel zeer gemakkelijk gegeven strafworp (Nederland kreeg er geen enkele, Montenegro zes!) mocht Montenegro de stand naar 25-23 tillen. Nederland kwam daarna niet meer dichterbij. Toen het toch nog spannend leek te worden deelde Lazovic letterlijk de beslissende tik uit aan Polman en Oranje.

UPDATE
Zweden heeft in groep 2 de koppositie weer overgenomen van Montenegro door een 31-22 zege op Slowakije. Het duel Duitsland – Frankrijk eindigde in een gelijkspel: 24-24. Dat betekent dat de uitgangspositie voor zowel Nederland als Frankrijk voor het onderlinge duel dezelfde is. Beide landen moeten winnen om uitzicht te houden op de halve finale, waarvoor de eerste twee ploegen zich plaatsen.
Nederland – Frankrijk begint woensdag om 20.15 uur. Eerder op de dag treffen Zweden en Montenegro elkaar.

EK HANDBAL
GROEP 2
Dinsdag 16 december

Nederland – Montenegro          27-31
Zweden – Slowakije                  31-22
Duitsland – Frankrijk                24-24

Stand
1. Zweden                   4-7   +19
2. Montenegro            4-6    +11
3. Nederland               4-5    +9
4. Frankrijk                 4-5    +4
5. Duitsland                4-1    -17
6. Slowakije                 4-0    -26  

Programma
Woensdag17 december
Zweden – Montenegro
Duitsland – Slowakije
Nederland – Frankrijk  (20.15 uur, livestream op nos.nl)