Podiumplek Luuc Bugter op NK

10 maart 2013 | Van onze AS-redactie

Schaatser Luuc Bugter (19) is op het NK afstanden bij de A-junioren in Groningen zondag op de 5 kilometer als derde geëindigd. De Eldenaar bleef met een tijd van 7.01,42 slechts 0,23 seconden boven zijn persoonlijke record.

Zaterdag reed Bugter de 3 kilometer en legde toen beslag op een vijfde plaats. “Ik had pech dat ik twee dagen voor het NK verkouden werd”, vertelde Bugter. “Daarom ging die 3 kilometer ook wat minder en het was extra zuur dat ik 0,3 seconde tekort kwam voor een plek op het podium. Dat was toch mijn doel. Als ik topfit was geweest, had er meer ingezeten.”
Bugter wilde zich daarom revancheren op de 5 kilometer. “En dat is gelukt. Dit was mijn laatste wedstrijd van het seizoen en die derde plek was dus een mooie afsluiting”, aldus Bugter, die nu aan het wielerseizoen begint.

Bugters jongere broer Jasper (17, foto boven) reed op het NK in Groningen de 500 en de 1000 meter. Op beide afstanden eindigde hij als elfde. De eerstejaars A-junior keek niettemin tevreden terug op het NK, want op beide afstanden reed hij een persoonlijk record.
Vrijdag legde Jasper Bugter twee keer een 500 meter af. De eerste in 38.15, de tweede in 38.69. “Op mijn eerste 500 meter had er nog meer ingezeten, want ik opende in 10.51 en normaal doe ik dat in 10.7. Maar op het rechte stuk had ik een paar missers. De perfecte race bestaat niet, maar een misser minder had al gescheeld.”
Met een goed gevoel begon Bugter, die zijn pr van 38.35 al had verbeterd aan zijn tweede 500 meter. “Ik voelde dat het nog sneller kon, maar helaas ging mijn tegenstander onderuit. Ik had een goede laatste binnenbocht, maar dus niemand waar ik naar toe kon rijden.”
Ook op de 1000 meter verbeterde Bugter zijn pr. Zijn oude stond op 1.17,03, in Groningen reed hij 1.16,81. Ook die tijd was goed voor een elfde plaats. Bugter: “Ik heb twee persoonlijke records gereden, dus ik ben over dit NK wel tevreden.