Plus- en minpunten bij Oosting

8 december 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Het was een zeer welkom punt in het Gelredome tegen Feyenoord, maar op grond van de tweede helft nauwelijks verdiend. Vooral in die fase bleek dat er veel mankeert aan het Vitesse-elftal. Maar hoe kan het ook anders, een trainerswissel maakt na een week niet ineens goed wat slecht was.

Onder interim-trainer Oosting zag ik in ieder geval in de eerste helft een elftal dat de aanval probeerde te zoeken. Dat gebeurde in een 4-3-3 opstelling, waarin het eenvoudiger is om druk te zetten op een tegenstander dan in de door Slutsky heilig verklaarde 4-4-2 formatie. Bovendien gaf Oosting de onder Slutsky verguisde Foor zeer terecht een basisplaats op het middenveld. Over deze speler heb ik regelmatig schampere opmerkingen gelezen in de sociale media, maar de makers daarvan zijn kennelijk vergeten dat hij voor zijn mindere periode lange tijd van grote waarde is geweest, op meerdere plaatsen in het elftal.

De opstelling waarvoor de tijdelijke trainer koos, had ook het voordeel dat enkele spelers anders dan in het Slutsky-tijdperk nu wél op een positie terecht kwamen waar zij het beste tot hun recht komen. Bero met zijn enorme drive en dynamiek kon buffelen en meters maken. Bazoer kon kort achter de aanval spelen. En Linssen kon doen waar hij het sterkste in is, al zou je dat in deze wedstrijd niet zeggen: rommelen vanaf de linkerkant.

Tot zover de pluspunten bij de eerste kennismaking met Oosting als hoofdcoach. Er stond echter een aantal minpunten tegenover. Om te beginnen zijn visie op Matavz. In mijn ogen een van de zwakste spitsen van de Eredivisie, maar ook Oosting stelde hem gewoon op en liet hem ook nog eens negentig minuten staan. Ik had gehoopt dat de interim-man nu eens gewoon voor het eigen jonge talent Buitink zou kiezen, maar nee hoor, die kreeg weer geen minuut. Wat zien die coaches toch in de Sloveense slapjanus eerste klas? En hem dan ook nog een penalty laten nemen, terwijl hij op dat onderdeel een zeer dubieuze geschiedenis heeft. In 2011 al, als speler van FC Groningen, miste hij in de play-offs de beslissende strafschop tegen ADO Den Haag. En in zijn Vitessetijd heeft hij ook al twee keer gefaald vanaf de stip.

Het wisselbeleid van Oosting was in alle opzichten benedenmaats. Het spel liep al vrij snel in de tweede helft voor geen meter meer, maar de Drent greep pas een kwartier voor tijd in. En de wissel die hij plaatste, sloeg nergens op: de verkeerde persoon eruit én de verkeerde erin. Dicko was de enige van de voorhoede die een voldoende haalde, En de man die kwam, Grot, heeft wel kracht, maar weinig techniek en kan op rechts al helemaal niet uit de voeten.

Ergerniswekkend dat de twee falende collega’s van Dicko in de voorste linie, Matavz en Linssen, gewoon konden blijven staan. Het contract van beide heren loopt aan het einde van het seizoen af en zij hebben een uitdrukkelijke vertrekwens uitgesproken, welnu, laat ze maar gaan. Voor Linssen geldt veel meer dan voor Matavz dat hij zijn goede momenten heeft gehad, maar de Limburger heeft ook duidelijk zijn beperkingen. Hij is niet echt snel, heeft geen passeerbeweging, geeft nauwelijks assists en verdedigt regelmatig niet mee.

Wat dat laatste betreft, die rechtsback van Feyenoord, Geertruida, was toch Linssens man? Deze verdediger heeft waarschijnlijk nog nooit zo vaak ongestoord op mogen komen. Linssen voelde zich niet geroepen om hem te volgen, de interim-coach vond het kennelijk ook wel best. Het is puur geluk dat Feyenoord van de vrijheid op hun rechtervleugel niet heeft kunnen profiteren.

In de loop van de tweede helft werd mijn gevoel over het vertoonde spel steeds slechter. Ik kreeg nog wel even een opleving toen Honda in het veld kwam. Werkelijk komisch om te zien hoe de Japanner in een looppasje op twee Feyenoorders af slalomde, hen toch dolde en de bal schitterend breed legde. Even later gaf hij nog zo’n mooie breedtebal die bijna een open kans opleverde. Ook op halve snelheid geeft Honda Vitesse iets wat de ploeg te weinig heeft: balvastheid, slimheid en creativiteit.

Oosting heeft mij bij zijn debuut dus niet kunnen overtuigen. Volgende week bij FC Twente krijgt hij een tweede kans. Dat zal dan moeten zonder de geschorste Bazoer en Bero. Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat oplossen. Gezien de creatieve armoede van deze selectie raad ik hem aan om Honda een vrije rol te geven met in zijn buurt enkele spelers die zich het snot voor de ogen lopen om hem in staat te stellen zijn passes te geven en om defensief de gaten voor hem dicht te lopen. En dan maar kijken hoe lang de Japanner het volhoudt. Het zou een spectaculaire oplossing zijn, maar die zal er wel niet komen.

Vitesse-Feyenoord 0-0