Peters: ‘Swift in eredivisie houden’

10 januari 2014 | Van onze AS-redactie

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Toch hoopt Swift met de terugkeer van trainer Johann Peters (foto links), die de hoofdmacht van de Arnhemse handbalclub ook van 2002 tot 2011 onder zijn hoede had, een einde te maken aan een negatieve reeks. Peters wil alleen vooruitkijken en Swift behouden voor de eredivisie. Een gesprek met de ‘nieuwe’ trainer van Swift.

Verrassend. Een terugkeer bij Swift.
Johann Peters: “Ik heb dit seizoen heel wat wedstrijden van Swift gezien. Na de nederlagen bij Tachos, Hellas en in de laatste wedstrijd thuis tegen E en O heb ik contact gezocht met Rob Groener (foto rechts). Ik heb hem gevraagd: ‘Kunnen we iets doen en trainer Rob van Buytene ondersteunen?’ Want hij had met de verantwoordelijkheid voor het eerste en het tweede team wel een heel groot pakket. In de kerstvakantie hebben we met Rob van Buytene de zaak geanalyseerd en afgelopen vrijdag hebben we gezamenlijk een training geleid. Zo is het tot stand gekomen.”

Wat vindt Rob van Buytene van de terugkeer van jou en Rob Groener, die jou gaat assisteren?
“Rob vindt het prettig dat er hulp bij is gekomen. Hij begreep ook dat er iets moest gebeuren, want nogmaals, zijn pakket was veel te groot. Rob van Buytene helpt ons vanaf nu waar nodig en concentreert zich op het tweede team. Dat is heel belangrijk, want ook dat is een talentvolle groep. Dan heb je het over de nabije toekomst van Swift.”

Midden in het seizoen instappen is voor een trainer lastig, maar de selectie van Swift krijgt al met de derde trainer van dit seizoen te maken.
“Voor een groep is dat moeilijk, maar ik denk dat de jongens dat wel aan kunnen. Ik beschouw het als het begin van een voorbereiding, want voor ons valt er niets meer te halen. Zaterdag krijgen we Quintus thuis. Die ploeg gaat nog vol voor de kampioenspoule en daarna krijgen we nog de top drie en Hurry Up. We moeten er voor zorgen dat er over vijf weken, bij het begin van de nacompetitie, een goed team staat.”

Dat wordt een klus, want de selectie liet tot nu toe niet zien een eenheid te zijn.
“Het moet een eenheid worden. Daar heb je als trainer invloed op, maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de spelers zelf. Er is vanaf nu maar één belang en dat is dat Swift in de eredivisie blijft. In die negen jaar dat ik Swift eerder trainde, heb ik ook niet altijd te maken gehad met een ideale samenstelling. Het zijn altijd processen en dat moet je met je begeleiding managen. Je moet teamgevoel creëren en dan zie vanzelf wie daarin mee wil en wie niet. Heleen, mijn vrouw, gaat op het mentale vlak een rol spelen. Waar nodig zal zij spelers aandacht geven en zij houdt het groepsproces in de gaten. Je moet eigen kwaliteiten optimaal benutten, maar ook gebruik maken van kwaliteiten van anderen als daar behoefte aan is.

Hoe krijg jij de boel weer op de rails?
“Ik ga er in ieder geval van uit dat het lukt. Mijn manier van denken over handbal op technisch en tactisch gebied komt overeen met die van Paul Schuurkes. Maar er is wel een verschil in hoe je met een groep omgaat. Paul heeft veel in Duitsland gewerkt en is van het type ‘niet lullen maar poetsen’. Mijn aanpak is anders. Aansporen, complimenteren. Maar ik ben naar een groep toe ook heel duidelijk. Maar één ding staat voor mij vast en dat heb ik al gezegd. In deze groep zit heel veel talent. Veel jonge spelers, dat kan soms een probleem zijn, maar er zit nog heel veel rek in.”

Het bestuur heeft je ook al voor volgend seizoen gepolst. Hoe sta je daar tegenover?
“Ik heb dat nog even afgehouden. Ook in verband met mijn studie, werk en gezin is dit al een pittige tijdsinvestering. Eerst dit seizoen maar eens afmaken en in de eredivisie blijven.”

* AHV Swift speelt zaterdagavond in de Arnhemse sporthal Elderveld tegen Quintus. De aanvang van dat duel in 20.30 uur.