Peters ook weg bij onrustig Swift

29 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

Diep teleurgesteld en gepasseerd. Die woorden gebruikt Joop Peters, tot voor kort teammanager bij de hoofdmacht van handbalclub Swift, om zijn vertrek bij de eredivisionist te verklaren. “Ik zit met zoveel emotie. Ik kon er niet meer mee overweg.”

Bij Swift, hét Arnhemse handbalbolwerk, heerst grote onrust. Het ontslag van trainer Paul Schuurkes (foto linksonder), afgelopen woensdag, sloeg bij Joop Peters in als een bom. “Paul had die avond een afspraak met bestuur. Paul dacht dat het over de toekomst én over Freek Gielen (foto rechts) zou gaan. De speler die door hem buiten de selectie was gezet. Maar Paul werd zelf op straat gezet. Er was geen weg meer terug.”
Peters zat die avond zelf in de kantine van Swift. “Om tien over tien vroeg het bestuur of ik even wilde komen praten. Toen mij verteld werd dat Paul was ontslagen, dacht ik dat ik door de stoel zakte. Ik kon en kan daar niet mee uit de voeten.”
Peters is er kapot van. Volgens de teammanager heeft het bestuur daarmee Schuurkes, de gehele spelersgroep en hem zelf beschadigd. “Het bestuur heeft een beslissing genomen zonder dat er met aanvoerder Jeff de Quay, met de spelersraad en met mij als teammanager en technisch kaderlid ‘prestatielijn’ is gesproken. Dat gebeurt bij geen enkele club op deze manier.”

De problemen bij Swift kondigden zich al eerder aan, toen trainer Paul Schuurkes Freek Gielen uit de selectie zette. Daar ligt de bron van de onrust. Peters: “Freek is ook trainer van de B-jeugd. Hij doet daar goede dingen, maar hij is als speler ook licht ontvlambaar, richting tegenstanders, medespelers en trainer. Hij probeert ook af en toe op de stoel van de trainer te gaan zitten. Ik vind dat hij ook ‘stemming’ heeft proberen te maken door een ‘app’ naar een van de bestuursleden te sturen, maar dat bleek achteraf een antwoord op een aan hem gestelde vraag. Dat bestuurslid heeft Paul en mij die ‘app’ laten lezen en wat daar in stond, zou geen enkele trainer over zijn kant laten gaan.”

Peters wil de inhoud van dat bericht niet openbaar maken. “Die ‘app’ is vertrouwelijk behandeld. Paul Schuurkes heeft de spelersgroep een toelichting gegeven, maar is niet in details getreden.”

Het bestuur had volgens Peters ook meteen keihard achter de trainer moeten gaan staan. “Daarna is er een beweging op gang gekomen. Het bestuur heeft met de hele selectie gesproken en inzake Paul en de terugkoppeling naar Paul en mij waren meer positief dan negatief. Eén speler had daarna gevraagd om een gesprek met hem, de aanvoerder en de spelersraad en het bestuur, maar dat gesprek moet er nog steeds komen.”
“De spelers wilden dat Paul verder zou gaan en dat het team compleet zou blijven”, vervolgt Peters. “Daarom was de groep totaal verrast door het ontslag van Paul en een groot aantal spelers is daar ontzettend boos over.”

Boos. Dat is Peters, de afgelopen twee jaar teammanager en daarvoor jarenlang bestuurslid, ook. Erg boos zelfs en zwaar teleurgesteld.
Peters is momenteel een vat vol emoties en snapt niet dat het gedrag van enkele onruststokers binnen en rondom de ploeg tot deze situatie hebben geleid. “Ik kan me daar niet mee verenigen en kan niet langer vrijwilligerswerk doen voor deze club. Dat is definitief. De jongens begrijpen mijn beslissing. Ondanks alles hoop ik dat Swift ook dit seizoen behouden blijft voor de eredivisie. Ik kom ook gewoon kijken. Het is en blijft mijn club.”