Peter Bosz nieuwe trainer Vitesse

17 juni 2013 | Van onze AS-redactie

Peter Bosz (foto) wordt de nieuwe trainer van Vitesse. De 49-jarige Apeldoorner bereikte zondag een principe-akkoord met Merab Jordania, de eigenaar van Vitesse. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Bosz was de afgelopen drie seizoenen trainer van Heracles. Bij Vitesse wordt Bosz de opvolger van Fred Rutten, die de Arnhemse club na een seizoen weer verliet.

Bosz heeft bij Heracles nog een doorlopend contract en dat dient Vitesse af te kopen. Komen de Arnhemse club en Heracles Almelo tot een akkoord, dan kan Bosz nog deze week de eerste training van Vitesse leiden.
De Apeldoorner hoopt dat hij Hendrie Krüzen, zijn huidige assistent bij Heracles, mee te nemen naar Arnhem. Een probleem is dat Krüzen, oud-international en cultuurbewaker bij Heracles, zijn contract onlangs met drie seizoenen verlengde. Ook die overeenkomst dient Vitesse dan af te kopen.
Bosz was de afgelopen drie seizoenen trainer van Heracles. Met bescheiden (financiële) middelen leverde de Apeldoorner puik werk af in Almelo. Bosz maakte spelers aantoonbaar beter en bereikte in het seizoen 2011-2012 met zijn ploeg zelfs de bekerfinale.

Bosz, die na zijn CIOS-opleiding ooit nog bij de Arnhemse zaterdagclub ESA in dienst was als STK-functionaris (Sport Technisch kader), begon zijn trainerscarrière in 2000 pas echt bij de amateurs van AGOVV. Met die ploeg werd Bosz in 2002 algeheel amateurkampioen van Nederland, waarna AGOVV toetrad tot het betaalde voetbal. Bosz vertrok echter naar De Graafschap, maar dat werd geen succes. De Doetinchemse ploeg degradeerde rechtsreeks naar de eerste divisie, waarna Bosz vertrok naar Heracles. In zijn eerste jaar werd Bosz met Heracles meteen kampioen van de eerste divisie en een seizoen later handhaafde de Almelose club zich moeiteloos in de eredivisie.
Bosz was vanaf de zomer van 2006 tot 14 januari 2009 technisch directeur van Feyenoord. Na het gedwongen vertrek van trainer Gert-Jan Verbeek verklaarde Bosz zich in januari 2009 solidair en stapte op bij de Rotterdamse club. In de zomer van 2010 keerde Bosz terug op het veld en was tot de zomer van 2013 trainer van Heracles.

Als actief speler voetbalde Bosz bij de amateurs van OBV en Apeldoornse Boys. Vitesse was in 1981 zijn eerste club in het betaalde voetbal, maar in 1984 keerde terug naar de amateurs van AGOVV.
Een jaar later stond echter RKC Waalwijk op de stoep en met die ploeg werd Bosz in 1988 kampioen van de eerste divisie. De Apeldoorner verkaste daarna naar het Franse Toulon om in 1991 bij Feyenoord terecht te komen.
In De Kuip behaalde Bosz, die acht keer uitkwam voor het Nederlands elftal, zijn grootste successen als speler. Een landskampioenschap (1993) en drie KNVB-bekers (1992, 1994 en 1995) staan op zijn erelijst. Na vijf jaar Feyenoord vertrok Bosz in de zomer van 1996 voor een jaar naar het Japanse JEF United. Daarna speelde middenvelder nog bij Hansa Rostock, NAC en weer JEF United.