‘Peloton’ Bugter op NK marathon

3 januari 2015 | Van onze AS-redactie

Een klein pelotonnetje Bugters vertrekt zondag 4 januari naar Groningen voor het NK marathonschaatsen. Frans Bugter (55) is trots, dat zijn in het marathonschaatsen debuterende zoons Jasper (19) en Luuc (21) zich voor dit NK hebben gekwalificeerd. Een Eldens drietal op jacht naar medailles?

Vorig jaar nog trof Luuc Bugter tijdens de openingswedstrijd op het NK schaatsen voor allrounders in Amsterdam Sven Kramer als tegenstander. Omdat hij zich meer wil toeleggen op het wielrennen, heeft hij dit seizoen gekozen voor het marathonschaatsen. Luuc: “Het is beter te coördineren met het wielrennen en mijn studie.”
De student sportmanagement aan de HAN is bezig aan zijn laatste studiejaar en ambieert na zijn studie een profcontract in de wielersport. “Het marathonschaatsen is een leuke afwisseling met mijn trainingen en ik heb dan toch een beetje competitie in de winter. De marathon is wel heel anders dan het langebaanschaatsen, waar iedereen keurig in zijn eigen baantje rijdt. Wat dat betreft lijkt de marathon ook meer op wielrennen. Er komt meer tactiek bij kijken”. Luuc rijdt bij de neo-senioren (onder 23 jaar) en hoopt zich goed te kunnen laten zien. “Een klassering binnen de top tien zou heel mooi zijn.”

Jasper rijdt zijn eerste marathon NK ook bij de neo-senioren. Ook voor hem geldt dat het marathonschaatsen beter is te combineren met het wielrennen en zijn studie natuurwetenschap en innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht. Voor Jasper was de omschakeling naar de marathon wat groter. Op het langebaanschaatsen was hij meer een sprinter. Jasper: “De wedstrijden in de marathon vind ik wel mooier dan op de lange baan. Er komt meer tactiek bij kijken en dat vind ik wel leuk. Ik ga proberen bij te blijven en de wedstrijd uit te rijden.”

Vader Frans heeft meer ervaring in het marathonschaatsen. Met lange afstanden heeft hij geen moeite. Bugter senior reed als toerrijder ook al de Elfstedentocht in 1985, 1986 en 1996. In 2013 ging die tocht niet door, maar heeft hij hem toen met vier andere schaatsmaten wel gereden. “Natuurijs is voor elke schaatser toch wel het mooiste wat er is”, vindt hij. Vader Bugter rijdt net als zoon Jasper voor het Heins Schaatsshopteam. Samen met teamgenoot Fred Boelens komt hij uit bij de masters. Frans: “De jonge jongens, die net uit de A-klasse komen, bepalen hier de snelheid. Ik probeer voor mezelf een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten”. Vorig jaar eindigde hij als 23e. “Met een plek bij de eerste twintig ben ik dit keer heel tevreden.”

Het KPN NK-marathon wordt zondag 4 januari verreden in het sportcentrum Kardinge in Groningen. Om 12.00 uur verschijnen de Masters (met Frans Bugter) aan de start. Om 13.15 uur zijn de Neo-senioren (met Jasper en Luuc Bugter) aan de beurt. De schaatsers in de Topdivisie starten om 16.15 uur.


Vader Frans Bugter temidden van zijn zoons Jasper (links) en Luuc.