‘Paradepaardje’ van ESCA gaat voor de titel

7 oktober 2017 | Van onze AS-redactie

De handbalsters van ESCA hopen dit seizoen een gooi te kunnen doen naar de titel in de hoofdklasse B. “Als het kan willen we promoveren, maar dan moet wel iedereen fit blijven”, zegt trainer-coach Daan Somoukil van de Arnhemse club. ESCA begint de competitie zaterdag 7 oktober in sporthal Valkenhuizen met een thuiswedstrijd tegen OBW.

De verwachtingen zijn bij ESCA, dat na een samenwerkingsverband met AAC 1899 en AHV Swift weer helemaal op eigen benen staat, voor komend seizoen hooggespannen. “Want we hebben de afgelopen twee seizoenen boven verwachting gepresteerd”, legt trainer-coach Daan Soumokil uit. “In het eerste jaar zijn we kampioen geworden in de eerste klasse en afgelopen seizoen hebben we tot het einde meegedaan om de titel in de hoofdklasse en zijn we op een gedeelde tweede plaats geëindigd.”

Tal van blessures speelden de ploeg ook nog eens parten. Soumokil: “We zijn hooguit twee keer compleet geweest en dan ben je ook niet constant genoeg om goed te blijven presteren. De ploeg is blessuregevoelig, ook omdat veel speelsters met blessures uit het verleden kampen. Maar dit seizoen zijn we al vele weken in training en gaan we veel beter voorbereid de competitie in. Daar hebben Michael en ik ook aan gewerkt.”
Michael is Michael de Blok, de rechterhand van Soumokil. “Michael is een soort mentor voor mij. Hij heeft ervaring op hoog niveau.”

De Blok (foto rechts) steunt en helpt Soumokil waar nodig. “Daan is de hoofdtrainer en de coach bij het vrouwenteam en ik help bij de training. Maar ik stel mij terughoudend op”, zegt De Blok. “Het komt wel eens voor dat we het niet met elkaar eens zijn, maar dat is in minder dan tien procent van de gevallen. Dan gaan we in overleg, leggen de argumenten naast elkaar en dan neemt Daan uiteindelijk de beslissing.”
“Het vertrouwen in elkaar is groot”, vult Soumokil aan. “We hebben samen gespeeld, getraind en gecoacht. Daar komt niemand tussen.”

Na de prima prestaties van de afgelopen twee seizoenen wil ESCA wel een gooi doen naar de titel. “Maar wij waren vorig jaar nieuw in deze klasse. Nu kent iedereen ons en wordt het moeilijker”, zegt Soumokil, die Overwetering als een grote concurrent ziet. “Die ploeg streed met ons twee jaar terug om het kampioenschap en is nu gepromoveerd.”

Michael de Blok (foto links) is ook trainer-coach van het mannenteam van ESCA, dat uitkomt in de tweede klasse. Hij laat, ondanks de kwaliteiten van spelers als Lex ten Velde, Willem Veenendaal en Giordano Larijn, geen misverstand bestaan over de ambities van die ploeg. “Dat is een heel ander niveau en wij zijn vooral goed in de derde helft. Het vrouwenteam is het paradepaardje van ESCA.”

Selectie ESCA: Jasha Farkas, Anneke van Oel, Frenky Buddding, Cindy Sanders, Hayke van Valburg, Danique Nijland, Daphne Klokgieters, Demi Budding, Eline van Osch, Imke Kranenburg, Kirsten Kranenburg, Marina Kogelman, Mariella van Zetten.

* Foto geheel boven: De vrouwenselectie van ESCA (Foto: Tim Wensink)
* Foto links midden: Trainer-coach Daan Soumokil met een deel van de selectie na afloop van een training.

Programma
Zaterdag 7 oktober
Vrouwen
Hoofdklasse B
19.00 uur: ESCA – OBW
Tweede klasse A
20.15 uur: ESCA 2 – OBW 2
Zaterdag 8 oktober
Mannen
Tweede klasse A
13.00 uur: ESCA – Borhave