Pakt SC Oranje eindelijk weer een driepunter?

18 februari 2017 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat in de eerste klassen en lager de zeventiende speelronde op het programma. Kan SC Oranje in de derde klasse C van het zaterdagvoetbal in de degradatiestrijd Zelos achterhalen. En kan Arnhemia zondag in 5F stunten bij koploper Veluwezoom? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.


Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
SC Oranje – Zelos (14.30 uur)
Voor SC Oranje wordt het de hoogste tijd voor een overwinning. Noodzakelijk om weg te komen uit de onderste regionen. De ploeg van trainer Carel van der Velden (foto)kwam dit seizoen pas eenmaal tot winst en dat gebeurde op de eerste speeldag, op 3 september van het vorig jaar! In Arnhem boekte SC Oranje toen ten koste van SDS ’55 (3-1) de enige driepunter.
SC Oranje staat met 9 punten uit 13 wedstrijden op een twaalfde dertiende en voorlaatste plaats en die verplicht aan het einde van het seizoen tot het spelen van nacompetitie. Tegenstander Zelos staat daar maar twee plaatsen boven en is met 12 uit 13 zaterdagmiddag al te achterhalen. Daartoe moet de ploeg van trainer Carel van der Velden in staat zijn. Doelpunten maakt SC Oranje ook genoeg (27), want alleen de top vier scoorde vaker. Verdedigend ziet het er bij de Arnhemmers echter beroerd uit, want met 44 tegentreffers incasseerde alleen Uni VV, de nummer laatst met 5 uit 14, meer doelpunten (47).
Prognose: 4-1

.Zondagvoetbal
Tweede klasse I
SC Rheden – WAVV (14.00 uur)
In deze degradatiekraker zal Rheden het moeten doen zonder de middenvelders Mitch Olyslager, Uger Cakir (beiden geschorst) en aanvaller Ramon van ’t Veld. De laatste is herstellende van een hersenschudding, die hij opliep in het voor SC Rheden teleurstellend verlopen thuisduel met SDOUC (1-3).
Trainer Peter Jansen (foto) moet dus flink sleutelen aan zijn formatie, die de punten keihard nodig heeft. SC Rheden staat op een dertiende en laatste plaats met 8 punten uit 13 duels. WAVV is op een veilige tiende plek met 11 uit 12. Tussen het tweetal staan nog Rood Wit (10 ui 13) en OBW (9 uit 13) op ‘nacompetitieplaatsen’. In de tweede klasse I degradeert alleen de nummer dertien rechtstreeks na het vertrek uit de competitie van Babberich. Voor SC Rheden is een zege bijna een vereiste, maar of er voor de gehavende ploeg zondag meer in zit dan een punt, is de vraag.
Prognose: 1-1.

Derde klasse C
VDZ – GSV ’38 (zaterdag, 20.00 uur)
VDZ treedt in 3C al zaterdagavond aan. Op sportpark ’t Cranevelt wordt dan meteen gevierd dat VDZ de eerste stroom neutrale vereniging is van Gelderland door onder meer het plaatsen van 200 zonnepanelen op het clubhuis en de kleedkamers.
Trainer Habib Al Mohsinawi van VDZ zal dat graag doen met een zege. Die ligt ook voor de hand, want met GSV ’38, de nummer laatst met 10 uit 14, mag VDZ geen problemen hebben. In de strijd om de tweede periodetitel is een zege voor VDZ ook noodzakelijk om de race met Grol, DVC ’26, Gendringen en DCS vol te houden.
Voor VDZ, dat gezien het aanwezige potentieel tot de titelkandidaten behoorde, is de nacompetitie nog de enige weg om promotie te bereiken. Koploper Bon Boys (37 uit 14) is al lang uit het zicht verdwenen voor VDZ, dat met 23 uit 14 op een vijfde plaats staat.
Prognose: 4-0.

Derde klasse D (West I)
Eldenia – Saestum (14.00 uur)
Eldenia behoort in 3D (west I) tot de titelkandidaten. De ploeg van trainer Erwin Koen staat met 29 uit 15 op een derde plek en de achterstand op koploper VVZA (33 uit 15) en nummer twee Vriendenschaar (32 uit 15) is te overzien. Na het gelijkspel in de vorige thuiswedstrijd tegen Sporting 70 (1-1) kan Eldenia zich zondag tegen Saestum, vijfde met 24 uit 15, geen nieuw puntenverlies permitteren. Dat geldt ook in de strijn om de tweede periodetitel, waarin Eldenia (15 uit 7, doelsaldo plus 5) koploper is. Maar ook Wasmeer ( 15 uit 7, plus 4) en Vriendenschaar (15 uit 7, plus 3) zijn kansrijk.
Prognose: 2-0.

Vijfde klasse F
Veluwezoom – Arnhemia (14.00 uur)
Het verschil op de ranglijst tussen koploper Veluwezoom (34 uit 13) en Arnhemia, zevende met 18 uit 13, is groot. Toch mag dit duel worden bestempeld als een topper. Trainer Marco Bosch (foto) van Arnhemia bleef al acht duels op rij ongeslagen, nadat het de eerste vijf competitiewedstrijden had verloren. De laatste nederlaag dateert van 2 oktober van het vorig jaar bij Elsweide (2-1).
Veluwezoom verloor dit seizoen pas eenmaal, op 16 oktober 2017 was achtervolger CHRC (32 uit 13) op sportpark De Pinkenberg met 2-0 te sterk. Arnhemia zal de Velpse ploeg dolgraag de tweede nederlaag toebrengen en daarmee revanche nemen voor het ongelukkige 0-1 t huisverlies tegen de formatie van trainer Youssef Aaroub.
Veluwezoom is zondag favoriet, maar Arnhemia is voor de Velpenaren in de race om de titel een gevaarlijke ploeg.
Prognose: 1-1.