OVC ’85 en VDZ hebben alleen nog de Arnhem Cup

25 april 2017 | Van onze AS-redactie

OVC ’85 en VDZ staan dinsdagavond (25 april) tegenover elkaar in de eerste kwartfinale van het toernooi om de Arnhem Cup. Voor de Oosterbeekse club is de Arnhem Cup de enige kans op een prijs, want het bestuur van vierdeklasser OVC ’85 heeft de KNVB laten weten af te zien van deelname aan de nacompetitie. Derdeklasser VDZ kan de nacompetitie ook vergeten na het gelijkspel van zondag bij Dinxperlo (2-2), tenzij er nog een wonder gebeurt.

OVC ’85 overleefde in het 48e toernooi om de Arnhem Cup de eerste twee rondes door zeges op derdeklasser Eldenia (3-1) en SC Veluwezoom (3-2), de kampioen van de vijfde klasse F. VDZ was in de eerste ronde vrij en won in de tweede ronde na strafschoppen van AVW ’66, nadat er na 90 minuten een 1-1 eindstand op het bord stond.
Trainer Wim Kamphuis (foto) won met OVC ’85 in de vierde klasse F de eerste periodetitel. Nadat de leden tijdens een algemene ledenvergadering hadden besloten dat het standaardelftal van de Oosterbeekse vereniging met ingang van komend seizoen overstapt naar het zaterdagvoetbal, zag het bestuur van OVC ’85 vervolgens af van deelname aan de nacompetitie. Tot ongenoegen van trainer Wim Kamphuis.
“Ik snap het, maar ik ben het er volstrekt mee oneens”, veroordeelt Kamphuis de beslissing van het bestuur. “Ik heb geprobeerd het bestuur op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. De KNVB heeft bevestigd dat wij het recht hebben aan de nacompetitie deel te nemen, maar in dezelfde brief stond dat de wij de plek innamen van een andere kandidaat. Maar stel dat wij de nacompetitie zouden winnen, dan kun je toch gewoon de verliezend finalist laten promoveren.”
Blijkbaar wilde het Oosterbeekse bestuur een wit voetje halen bij de KNVB. “Maar de KNVB is er voor de clubs, niet omgekeerd”, zegt Kamphuis. “Ik had graag nog een paar stappen gemaakt met deze ploeg. Voor de spelers waren het mooie wedstrijden geweest om te spelen. Nu is ook de sportieve angel eruit gehaald. Nogmaals, ik snap het, maar ik zit hier heel anders in. Juist omdat we bij OVC ’85 proberen een echte sportcultuur te creëren.”

Kamphuis mag dinsdagavond met zijn ploeg proberen VDZ, veelvoudig winnaar van de Arnhem Cup, te elimineren. Ook de Arnhemse  ploeg kreeg zondag een fikse teleurstelling te verwerken. De formatie van trainer Habib Al Mohsinawi maakte in de strijd om de derde periodetitel in de derde klasse C een lelijke misstap bij degradatiekandidaat Dinxperlo: 2-2. De Arnhemse ploeg dacht vlak voor tijd de buit toch binnen te hebben, maar de ‘winnende’ treffer van Martijn van Gessel werd ten onrechte afgekeurd wegens hands. Niet Van Gessel maar een verdediger van Dinxperlo had hands gemaakt. De boosheid bij Van Gessel leverde de spits, bezig aan zijn laatste seizoen, ook nog eens een tweede gele kaart op.
In de derde periode heeft VDZ met nog drie duels voor de boeg 11 punten uit 6 duels. De achterstand op DVC ’26 (15 uit 6) bedraagt 4 punten. Dat is zo goed als onoverkomelijk. Bovendien staan ook FC Trias en DCS (beide 13 uit 6) in de laatste periode nog boven VDZ. Via een hoge eindklassering kan VDZ de nacompetitie zeker niet meer halen. DVC ’26 of DCS neemt de eerste periodetitel over van kampioen Bon Boys.

Voor zowel VDZ als OVC ’85 is de kwartfinale van het toernooi om de Arnhem Cup nog een mooi podium zich te laten zien. VDZ bereikte vorig jaar de finale, maar maar moest in de eindstrijd haar meerdere erkennen in Duo. De doorwerthse ploeg won met 2-0.
De kwartfinale tussen VDZ en OVC ’85 begint dinsdag om 20.00 uur en wordt gespeeld op het terrein van Eendracht. De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Patrick Baardman. Eric Huisman en Rob Oldenhave zijn de assistenten.

Programma kwartfinales (20.00 uur, terrein Eendracht)
Dinsdag 25 april
OVC ’85 – VDZ
Dinsdag 2 mei
Duno – Eendracht
Dinsdag 9 mei
RKHVV – Elsweide
Donderdag 11 mei
De Paasberg (z0) – MASV

Uitslagen Arnhem Cup
Eerste ronde
Dinsdag 21 maart
OVC ’85 – Eldenia                                  3-1
Dinsdag 4 april
DVOV – Westervoort                             1-1   (DVOV wns)
RKHVV – Arnhemse Boys                    (Arnhemse Boys trok zich terug)

Tweede ronde
Dinsdag 11 april
De Paasberg (za) – De Paasberg (zo)  2-1
Elsweide – Angeren                                3-2 
Arnhemia – MASV                                  3-4 
Eendracht – SC Oranje                           4-2   
RKHVV – ESA                                          4-0
VDZ – AVW ’66                                        1-1    (VDZ wns)
Donderdag 13 april
OVC ’85 – Veluwezoom                          3-2
Dinsdag 18 april
DVOV – Duno D                                       1-6