Oranje wint! Polman en Groener op weg naar goud?

16 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

De Nederlandse handbalvrouwen staan op de Olympische Spelen in de halve finale. In een zinderend duel verpletterde Oranje mede dankzij acht goals van Estavana Polman met 32-23 gastland Brazilië. De ploeg van de Arnhemse bondscoach Henk Groener (foto) treft in de halve eindstrijd Frankrijk.

Oranje had zijn lesje in de laatste poulewedstrijd tegen Rusland geleerd. Defensief ging er toen veel mis en dat leidde tot een 34-38 nederlaag. Tegen Brazilië zat er echter een flink slot op de deur. Vanuit een gesloten defensie trad Oranje het thuisland tegemoet.

Estavana-Polman-4KEen subliem spelende Estavana Polman zette in de openingsfase tegen Brazilië de toon. De Arnhemse nam de eerste twee treffers van Oranje voor haar rekening en na zeven minuten leidde Oranje na ook een doelpunt van Angela Malestein met 3-1. Na een Braziliaanse time-out scoorde het thuisland drie keer op rij: 3-4. Na zeven doelpuntloze minuten van de Nederlandse ploeg ging de machine ineens weer op volle toeren draaien. Vier treffers in tweeënhalve minuut bezorgden Oranje een 7-4 voorsprong. Dat verschil stond er in de 25e minuut ook na de derde goal van Polman, die daarvoor nog een strafworp had gemist, nog op het bord: 10-7. In de laatste seconde kreeg Brazilië nog een makkelijk gegeven strafworp en die werd benut: 12-11.

rio 16 bOndanks twee late Braziliaanse treffers aan het slot van de eerste helft, bleef Oranje kalm. Mede dankzij drie treffers van Angela Malestein had Oranje na zeven minuten een marge van vier treffers opgebouwd: 17-13. Langzaam maar zeker brak er paniek uit bij de Braziliaanse ploeg, die de achterstand niet meer kon verkleinen. Toen Polman, met de Nederlandse ploeg in ondertal, in de 49e minuut 24-19 scoorde, leek het duel beslist. Met nog vier minuten te gaan was de stand 26-22. In de slotfase liep het thuisland zichzelf voorbij. Zelfs keepster Tess Wester mocht van grote afstand nog scoren in een leeg doel, waarna Polman in de laatste seconde met haar achtste treffer het Oranjefeest compleet maakte: 32-23.

Met deze fraaie zege schreven de handbalsters nu al historie. Voor het eerst op de Olympische Spelen en dan een plaats bij de laatste vier, waarin Frankrijk donderdag (20.30 uur, Nederlandse tijd) de tegenstander is. Frankrijk versloeg in de kwartfinale Spanje na verlenging met 27-26. Voor Oranje dé kans op revanche, want in de poulefase verloor de Nederlandse ploeg het eerste duel in Rio met 18-14. De Arnhemse bondscoach Henk Groener en stadgenote Estavana Polman zijn op weg naar goud!