Oranje naar vijfde zege op rij

10 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

Het Nederlands handbalteam heeft het verblijf in Arnhem woensdagavond afgesloten met de vijfde overwinning op rij. Tegen Spanje werd het in sporthal Valkenhuizen 29-26. Oranje onder 19 was al geplaatst voor de halve finale, waarin vrijdag Servië de tegenstander is.

De andere halve finale gaat tussen Denemarken en Oostenrijk. Bondscoach Monique Tijsterman startte tegen Spanje met de vaste veldspeelsters. De inmiddels vertrouwde basis-zes bestond opnieuw uit Angela Malestein, Anouk van de Wiel, Estavana Polman, Sabrina van der Mast, Lois Abbingh en Sanne Hoekstra. Voor Abbingh was een bus met supporters van haar Duitse VfL Oldenburg naar Arnhem afgereisd om de linker opbouwspeelster aan te moedigen. Alleen keepster Larissa van Dorst werd rust gegund, zij werd goed vervangen door Loren voor ’t Hekke.
In de tweede helft kwam de derde keepster in de selectie, Tess Wester, in actie en kregen intussen alle 16 selectieleden hun aandeel in het succes. Wester werd ook uitgeroepen tot ‘man of the match’. Ze verrichtte een aamtal kanppen rediingen en stopte enekel strafworpen.
Het werd snel duidelijk dat de scherpte uit de voorgaande wedstrijden nu wat minder nadrukkelijk aanwezig was. Dat was verklaarbaar gezien het feit dat Jong Oranje zich al verzekerd wist van winst in de groep en plaatsing bij de top-vier. 
Voor de pauze was Anouk van de Wiel wel duidelijk aanwezig. De oud-speelster van het Arnhemse AAC 1899 scoorde in de eerste helft 7 van de 15 Nederlandse treffers. Na de rust, die inging met 15-15, voerde Oranje het tempo op en nam een beslissende voorsprong van 21-16. Die werd nog uitgebouwd tot 25-17, waarna Oranje de teugels wat liet vieren. In de slotfase kon Spanje de stand zo een wat draaglijker aanzien geven: 29-26.
Estavana Polman kwam in dit duel niet tot scoren. De Arnhemse aanvoerster toonde niettemin met enkele fraaie passes, waarmee ze haar ploeggenoten in scoringspositie bracht, haar klasse.

Doelpunten Nederland: Lois Abbingh 9, Anouk van de Wiel 7, Angela Malestein 6, Sabrina van der Mast 3, Sanne Hoekstra 1, Lynn Knippenborg 1, Tamara van der Pijl 1, Myrthe Schoenaker 1. 
Beste speelster Nederland: Tess Wester.
Aantal toeschouwers: 1300.