Oranje gaat zonder Polman onderuit

12 december 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Zonder Estavana Polman heeft het Nederlands vrouwen handbalteam de derde poulewedstrijd op het EK verloren. Gastland Kroatië was met 31-27 te sterk voor de ploeg van bondscoach Henk Groener. Oranje was geplaatst voor de hoofdronde.

Bondscoach Henk Groener gaf zijn belangrijke spelers Nycke Groot en Estavan Polman rust. Polman, in de vorige wedstrijd tegen Zweden (30-30) goed voor tien treffers, was in dat duel niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen. Een lichte buikspierblessure hield haar aan de kant.
De nederlaag tegen het al uitgeschakelde Kroatië heeft geen gevolgen, want door de zege op Duitsland en het gelijkspel tegen Zweden neemt Oranje 3 punten mee naar de hoofdronde. Dat geldt ook voor Zweden, dat vrijdag met 39-32 van Duitsland won. De Duitse ploeg, die alleen won van Kroatië, gaat zonder punten naar de hoofdronde.
Oranje kwam tegen Kroatië nog wel op een 6-3 voorsprong, maar na 20 minuten waren de rollen omgedraaid en leidde het gastland met 11-9. Dat verschil stond ook bij rust op het bord: 17-15.
Na de pauze kwam Oranje sterk terug en stond na driekwart wedstrijd op een 22-23 voorsprong. In het laatste kwartier trok het thuisland de wedstrijd naar zich toe. Via 24-24, 27-24 en 30-27 won Kroatië met 31-27.

In de hoofdronde speelt Nederland in groep 2. Daarin komen behalve Zweden en Duitsland ook Frankrijk, Montenegro en Slowakije uit. Oranje speelt in Zagreb nog tegen de laatste drie ploegen. Zondag treft Oranje het puntloze Slowakije (18.00 uur). Op dinsdag (20.15 uur) wacht de confrontatie met Montenegro (2 punten). Woensdag (18.00 uur) is Frankrijk de tegenstander.