Op weg naar derde titel op rij?

1 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

Zijn de voetbalvrouwen van Eldenia op weg naar hun derde titel op rij? Na kampioenschappen in de derde en tweede klasse gaat de Eldense ploeg na vier duels met 10 punten ook in de eerste klasse C aan kop. Zondag staat  de uitwedstrijd tegen RKDEO op het programma. RKDEO heeft ook 10 punten, maar een slechter doelsaldo. De AS-redactie sprak met trainer Maarten de Vries.

Twee titels op rij. Is de derde in aantocht?
Maarten de Vries: “Die kans is aanwezig. Wij hebben de sterkste en meest talentvolle selectie in deze klasse. We wonnen afgelopen seizoen niet voor niets de landelijke beker, maar dat geeft allemaal nog geen garanties. RKDEO, dat vorig seizoen in de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse na strafschoppen werd uitgeschakeld, en Maarssen, zie ik als de grootste concurrenten. Die laatste ploeg is net als Eldenia afgelopen seizoen als kampioen van een tweede klasse gepromoveerd.”

Het vrouwenvoetbal gaat in een vliegende vaart om hoog. Hoe zie jij die ontwikkeling?
“Door versterkte promoties is er een enorme herschikking in het vrouwenvoetbal geweest. Clubs die jaren terug ook met jonge meiden aan de gang zijn gegaan, zie je nu opkomen. Wij zijn ook al een jaar of tien bezig. Die jonge teams komen soms fysiek nog wat te kort, maar technisch en tactisch zijn ze veel verder.”

Wordt het vrouwenvoetbal al als gelijkwaardig aan het mannenvoetbal gezien?
“Bij de clubs zouden er twee beleidsplannen moeten zijn, één voor de mannen en één voor de vrouwen met een sterke meiden- en vrouwentak die redelijk autonoom is. Maar over het algemeen is er nog volop strijd om een juiste organisatiestructuur neer te zetten. In het voetbal zijn wij nog niet zo ver als bij sporten als handbal en volleybal.”

Jij bent bij Eldenia al jaren ang bezig met meiden- en vrouwenvoetbal. Staat er een fundament of valt het in elkaar als jij vertrekt?
“Ik ben geen broodtrainer en heb niet de ambitie om te vertrekken. Maar binnen de club zijn er zeker mensen die bij mijn vertrek op zouden staan. Ik heb zelf altijd geprobeerd met zoveel mogelijk personen het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten.”

RKHVV speelt met het eerste vrouwenteam in de Topklasse. Kan dat ook in Arnhem.
“Ik denk dat er in Arnhem op termijn geen plek is voor een stabiele topklasser. Tenzij je Eldenia, VDZ en RKHVV gaat samenvoegen. Voor een stabiele topklasser heb je een grotere ‘reach’ nodig dan alleen Arnhem. De nieuwe voorzitter van SML belde mij een paar weken terug op. Daar zijn ze drie jaar geleden met het vrouwenvoetbal gestopt, maar SML wil nu een meiden voetbal academie gaan opbouwen. Daarover heeft SML gesprekken gevoerd met de KNVB en de gemeente Arnhem. De voorzitter wil een soort FC Arnhem. En bij Eldenia zijn wij zelf al tien jaar bezig met een soortgelijk project. Je loopt dus gewoon jaren achter, maar ik ken verder de motieven niet van SML.”

Terug naar Eldenia. Zondag staat de uitwedstrijd tegen medekoploper RKDEO op het programma.
“Ik heb de tegenstander via verslagen op internet een beetje gevolgd. Het is een goed team, maar ik denk dat wij sterker zijn. Maar om te winnen, moet in dit soort duels alles kloppen. Het zal niet gemakkelijk worden. We zijn nu ruim twee jaar ongeslagen, 52 wedstrijden zonder nederlaag en dat willen we graag volhouden.”

* Foto homepage: de selectie van Eldenia viert feest na de titel van 2013.

Resultaten Eldenia seizoen 2013-2014
Eerste klasse C

8 september:   Winkel – Eldenia                 1-1
15 september: Eldenia – Kolpingse Boys    2-1
22 september: Varsseveld – Eldenia           0-9
29 september: Eldenia – SDO                     3-0