Het district Oost van de KNVB doet er alles om met clubscheidsrechters goed te begeleiden. Opleiding en begeleiding in deze regio hebben kwaliteit en inhoud, waardoor excessen, zoals het niet doorgeven van gele en rode kaarten, maar weinig voorkomen.
Dat zegt Ben van der Horst, lid van de scheidsrechterscommissie in Oost, naar aanleiding van een bericht in het Friesch Dagblad, dat veel clubscheidsrechters verzuimen om gele en rode kaarten door te geven. Te veel papieren rompslomp én angst voor molestatie zouden de reden zijn. De KNVB zou daardoor jaarlijks honderdduizenden euro’s mislopen.
“Helemaal uit te sluiten is het niet en in ons district zijn een paar gevallen van bedreiging bekend”, zegt Van der Horst (foto). De Arnhemmer heeft in de scheidsrechterscommissie, samen met Vincent Barett, de clubarbitrage in zijn portefeuille. Arnhem valt in zijn gebied. Van der Horst kent het probleem, weet dat het voorkomt, maar niet op grote schaal omdat zijn district extra alert is op uitwassen: “Oost heeft de clubarbitrage als speerpunt. Dat betekent dat er extra waarnemers naar wedstrijden worden gestuurd. Zij controleren of de kaarten worden doorgegeven. Aan de hand van het wedstrijdformulier kun je dat de woensdag na de wedstrijd precies zien. Wordt iemand betrapt, dan komt er een gesprek met de club, mogelijk volgt er een straf. En de betreffende speler krijgt uiteraard alsnog een schorsing.”
Het district Oost heeft meer maatregelen genomen om uitwassen tegen te gaan. Van der Horst: “Om de zaken rond de clubarbitrage nog beter te regelen is elke vereniging per 1 juli 2011verplicht om een clubcoördinator aan te stellen die zich puur met de scheidsrechters bezig houdt. Moet ook wel. Een club als ESA bijvoorbeeld heeft liefst 20 clubscheidsrechters. Oost is op dat gebied een van de actiefste in Nederland. Het district heeft 6200 clubscheidsrechters, allemaal met een diploma. Alleen vorig jaar al hebben 1100 scheidsrechters hun diploma gehaald.”
“We doen er alles aan om mensen aan te trekken, het niveau omhoog te krikken en de excessen tegen te gaan. Er zijn allerlei cursussen, we organiseren speciale avonden. Pas geleden in Zetten waren er 50 clubs vertegenwoordigd op een avond met scheidsrechter betaald voetbal, Jeroen Sanders. Hij vertelt dan over zijn vak en iedereen kan vragen stellen. In Arnhem hebben we dat ook gedaan bij Eendracht.”
“Ikzelf begeleid naast de clubscheidsrechters ook nog een selectiegroep van 25 jonge scheidsrechters. Daar zitten enkele grote talenten bij. Samen gaan we dan naar bijvoorbeeld een wedstrijd van VItesse 2. We analyseren dan de wedstrijd en praten na afloop met de scheidsrechter.”
Het doel van deze activiteiten is niet alleen om de kwaliteit te verhogen maar ook om uiteindelijk het nijpende tekort aan scheidsrechters tegen te gaan. Van der Horst: “Het korps is aan het vergrijzen, in de Topklasse ken ik een scheidsrechter van 66 jaar.”