Oost-Arnhem: beter worden

1 september 2017 | Van onze AS-redactie

Iedere trainer stelt zich doelen. Dus ook Ron Steenbergen, verantwoordelijk voor de hoofdmacht van korfbalvereniging Oost-Arnhem. Maar de manier waarop die doelen bereikt moeten worden, verschilt van persoon tot persoon. “Voor mij geldt, dat we zelf eerst beter moeten gaan spelen. Dus beter worden en van daaruit resultaten boeken”, stelt Steenbergen.

Het zijn woorden van een coach die begaan is met zijn vereniging. Een coach met een visie, die clubbelang prevaleert boven eigenbelang. Natuurlijk, winnen is ook voor Steenbergen belangrijk. “Maar mijn redenatie is dat je vanzelf wedstrijden gaat winnen als spelers zich individueel ontwikkelen en je ook als ploeg beter gaat spelen. Ik draai het dus om.”
Steenbergen, die als speler met Oost-Arnhem zowel in de zaal als op het veld Nederlands kampioen werd, begint als trainer aan zijn vierde seizoen bij Oost-Arnhem. “Nog steeds met heel veel plezier. We hebben een leuke selectie en iedereen gunt het elkaar. Er heerst een hele goede sfeer.”

Met de komst van Rosemiek Harrewijn (DOS ’46, foto) en de terugkeer van Emiel Broenink (KV Wageningen, foto rechtsmidden) zijn de verwachtingen hooggespannen. “In de breedte zijn we sterker geworden”, meent Steenbergen. “Ik verwacht dat we ons op het veld in de hoofdklasse kunnen handhaven en in de zaal zou ik in de overgangsklasse heel graag kampioen worden. Al moet je dat laatste eigenlijk niet zeggen. Dat zijn resultaatdoelen en dan kom ik toch weer terug op het feit dat je eerst goed moet spelen.”

 

Zaterdag begint voor Oost-Arnhem de veldcompetitie in de hoofdklasse A met een thuiswedstrijd tegen het Haagse HKV/Ons Eibernest. Steenbergen heeft zijn selectie bekendgemaakt en start met vier mannen en vijf vrouwen. “Ik vind het verschil tussen de eerste en de vijfde man op dit moment nog net iets te groot”, verklaart Steenbergen zijn keuze voor een viertal. De trainer van Oost-Arnhem kan bovendien geen beroep doen op Matthijs Baerends. “Matthijs heeft een enkelblessure en blijft nog wel even aan de kant.”

 

Van Oost-Arnhem weer een topploeg maken is een mooie gedachte, maar volgens Steenbergen niet realistisch. “Aan de onderkant zit het met de ledenwerving wel goed. In elk team zitten wel talentjes die ooit kunnen doorstromen. Maar om van Oost-Arnhem weer een topploeg te maken, is meer nodig. Dan moet je met de jeugd nog veel sterker worden. Het zou al mooi zijn als we met ons eerste team behalve op het veld ook in de zaal op het een na hoogste niveau komen.”
Het halen van de Korfbal League is vooralsnog een utopie. Steenbergen: ” Als je in de League wil spelen, moet de hele club daar aan toe zijn. Als het incidenteel een keer gebeurt en je degradeert meteen weer, wordt er ook aan je spelers getrokken. Dan kun je het slachtoffer van je eigen succes worden. Laten wij eerst maar eens proberen een goede hoofdklasser te worden.” 

Selectie Oost-Arnhem
Vrouwen: Willemien Kragt, Anna van Mölken, Nynke Lokhorst, Renske van Os, Rosemiek Harrewijn.
Mannen: Thijs Broenink, Bas Broenink, Rick Verdouw, Emiel Broenink.

* De portretfoto ’s zijn gemaakt door Ingrid Wolfkamp.

Programma
Hoofdklasse A
Zaterdag 2 september
Oost-Arnhem – HKV/Ons Eibernest (Sportpark De Paasberg, Van Maerlantstraat, 15.30 uur)
Tempo – Groen Geel
Avanti – Nic
Zondag 3 september
Wageningen – SCO