Oost-Arnhem voelt zich bestolen

11 december 2010 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem/Hotel Warnsborn heeft de korfbaltopper tegen GKV in de overgangsklasse B verloren: 18-19. De winnende treffer van de gasten viel toen de klok al op ‘nul’ stond. Arbiter De Jong keurde het doelpunt niettemin goed.

De officiële speeltijd was al verstreken toen de bal na een schot van GKV-speler Rachid Maachi door de korf van Oost-Arnhem viel. De zoemer, die normaal gaat als de klok op ‘nul’ springt, functioneerde echter niet. Die ging pas 4 seconden later.
Juryvoorzitter Frank van het Kaar, lid van Oost-Arnhem, maakte in eerste instantie de grensrechter attent op de ongerechtigheid. De vlaggenist deelde dat op zijn beurt mee aan scheidsrechter De Jong, die echter bij zijn standpunt bleef en de treffer weigerde te annuleren. Op het veld ontstonden vervolgens verhitte discussies.
Van het Kaar maakte De Jong er op attent dat hij als juryvoorzitter een neutrale rol vervult en verantwoordelijk is voor alles wat er achter de wedstrijdtafel gebeurt. “Jij bent neutraal, maar je bent ook lid van Oost-Arnhem”, merkte De Jong op.
Het was een wat vreemde opmerking van De Jong. Op de vraag of hij als scheidsrechter niet zelf op de klok had moeten letten, gaf De Jong een duidelijk antwoord. “Ik kan niet alles in de gaten houden”, vertelde de leidsman, die daarmee in feite zei dat de juryvoorzitter daar dan over gaat.
Van het Kaar hoorde het allemaal met stijgende verbazing aan. De juryvoorzitter liet alles nog eens de revue passeren. “Op het moment dat de zuivere speeltijd voorbij was en de klok op ‘nul’ sprong, had er een zoemer af moeten gaan. Dat gebeurde niet en dat signaleerde de tijdwaarnemer”, sprak Van het Kaar. “Ik riep meteen tegen de grensrechter dat de zoemer het niet deed en dat de bal buiten de tijd door de korf was gegaan. De tijdwaarnemer had inmiddels handmatig op de zoemerknop gedrukt en daarmee kreeg de scheidsrechter de indruk dat het doelpunt binnen de tijd was gevallen. De grensrechter is toen naar de scheidsrechter gegaan en heeft hem toen opmerkzaam gemaakt op wat ik had geroepen. De scheidsrechter zei toen: ‘Ik heb het doelpunt al toegekend’.”
Tot ver na afloop bleef de discussie tussen alle betrokkenen voortduren. Van het Kaar: “Eerst vertelde de scheidsrechter dat hij de beelden, die van de wedstrijd waren gemaakt, ging bekijken en daarna zei hij dat hij de korfbalbond ging bellen. Toen hij terugkwam was zijn mededeling dat hij bij zijn beslissing bleef.”
Oost-Arnhem zal het korfbalverbond op de hoogte brengen van de gebeurtenissen. Van het Kaar: “Ik ga hier een keurig rapport van maken.”

De wedstrijd zelf bracht met name na de pauze veel spanning, maar van goed korfbal was nauwelijks sprake. Oost-Arnhem ging voortvarend van start, leidde na 7 minuten met 4-1, maar zakte vervolgens in elkaar. Bij rust waren de rollen omgekeerd, GKV leidde met 11-8.
Na de hervatting bouwden de gasten uit Gorkum de score uit naar 10-15, maar in het laatste kwartier gooide de thuisclub alle schroom van zich af. Vier minuten voor tijd kwam Oost-Arnhem op gelijke hoogte (16-16) en leek de winst naar zich toe te trekken toen Marijn Valk anderhalve minuut voor tijd 18-17 scoorde. Het liep dus anders.

Aanvoerder Linda Eijkhout kon het ver na afloop nog nauwelijks geloven. “Ik stond zelf onder de korf en keek naar de klok en naar de speler. De klok stond al op ‘nul’ toen die jongen van GKV schoot”,  beschreef Eijkhout hét moment van de wedstrijd. “Gaat die bal binnen de tijd erin, dan baal je ook. Maar dit ligt buiten je macht. We hadden nu 4 punten voor kunnen staan op GKV, maar we staan gelijk en hebben ook een wedstrijd meer gespeeld. Jammer, want we hadden een tikje uit kunnen delen.”
Eijkhout toonde zich ook een realist. “We hebben de eerste 10 minuten redelijk gespeeld. Maar daarna was er geen afronding meer en kozen we ook niet de goede momenten. De eerste helft was voor GKV, maar de tweede voor ons. Daarom zou een gelijkspel terecht zijn geweest. Als je zo terugvecht en je verliest op deze manier, is dat heel erg zuur.”

Oost-Arnhem, eerste aanval: Yke Bijlsma 2, Minke de Jager 1 (39. Jante de Vries), Thijs Broenink, Rick Verdouw 5.
Eerste verdediging: Linda Eijkhout, Sanne Ligt 2 (48. Roos Verheugt), Emiel Broenink 3, Marijn Valk 5.

Uitslagen Overgangsklasse B
Oranje Wit – Nieuwerkerk                   19-16
Rheko – Vitesse                                    22-22
Vriendenschaar – Tjoba                      23-25
Oost-Arnhem – GKV                           18-19


Linda Eijkhout (midden, blauw tenue) in actie tegen GKV. (Foto’s: Jaap Zoet)