Oost-Arnhem toont goede vorm

24 september 2019 | Van onze AS-redactie

Het kan snel veranderen. De korfballers van Oost-Arnhem handhaafden zich afgelopen seizoen op het nippertje in hoofdklasse van de veldcompetitie, maar staan na de verrassende zege van afgelopen zaterdag in Alphen aan den Rijn bij Tempo (16-23) nu op een gedeelde tweede plaats achter koploper Wageningen.

Wordt het een topseizoen voor Oost-Arnhem? Trainer Ron Steenbergen blijft voorzichtig. “Tempo is in de zaal gepromoveerd naar de Korfbal League en stond nu op het veld na twee wedstrijden bovenaan. Wij kijken dan uit naar die wedstrijd bij Tempo. Andere ploegen die nu onder ons staan, verheugen zich weer op een wedstrijd tegen Oost-Arnhem. We hebben met Wageningen en Tempo nu twee toppers gehad en nu moeten we dus zelf laten zien dat we beter zijn dan die andere teams.”

Ron Steenbergen (Foto: Ingrid Wolfkamp)

Oost-Arnhem herstelde zich met een knappe zege op Tempo van de nederlaag van een week eerder tegen Wageningen. Steenbergen: “Het zegt iets over wat we kunnen. Wij zijn in staat om goed te spelen, maar een week eerder werkte de opstelling niet tegen Wageningen. Toen heb ik de boel tijdens de wedstrijd omgegooid.”

Steenbergen hield tegen Tempo vast aan die laatste opstelling. Bas Broenink en Rick Verdouw in het ene en Thijs Broenink en Matthijs Baerends in het andere vak. “Als je uit speelt, is het ook nog een voordeel dat de tegenstander eerst de opstelling bekend moet maken. We bekijken natuurlijk video ’s van de tegenstander en dan kun je de opstelling aanpassen. In deze formatie moeten we het tegen iedere ploeg goed kunnen doen.”

Thijs Broenink (Archieffoto: Mike Bekkers)

In Alphen aan den Rijn nam Oost-Arnhem in de openingsfase een 2-5 voorsprong, maar de thuisploeg herstelde zich knap en draaide de rollen om: 9-7. Oost-Arnhem rechtte de rug en bij rust was het duel in evenwicht: 10-10.
“Wij waren heel gretig, maar verdedigend pakte dat zo uit, dat we veel vrije worpen en strafworpen tegen kregen. Daaruit scoorde Tempo voor rust vijf keer”, zei Steenbergen, die lovend was over Thijs Broenink. “Hij maakte het verschil.”

Na de hervatting controleerde Oost-Arnhem de wedstrijd. De bezoekers slaagden erin het aanvalsspel van Tempo te ontregelen. Na één of twee schoten zat de aanval van de thuisclub er al weer op. Oost-Arnhem stond bijna voortdurend twee of drie goals voor. Toen de bezoekers op 15-19 kwamen, was het duel beslist. “Bij een verschil van vier goals viel het geloof weg bij Tempo. De druk om bij die achterstand te scoren, wordt dan nog groter.”

Trainer Wouter Blok van Tempo vond dat zijn ploeg bij 9-7 door had moeten drukken. “Dat was het moment, maar we bleven te lang vieren en lieten de goals te gemakkelijk door. We produceerden één-schots-aanvallen en dan wordt het lastig. Na de pauze werden we afgeschoten. Er was geen druk meer op de tegenstander.”

Willemien Kragt (Foto: Ingrid Wolfkamp)

Daarnaast was er nog een verschil. De vrouwen van Oost-Arnhem waren hun directe tegenstanders duidelijk de baas. De speelsters van de gasten maakten acht doelpunten, die van de thuisclub slechts twee. Willemien Kragt onderscheidde zich met vier goals. Bas Broenink was aan Arnhemse kant met vijf treffers het meest productief.

Na de derde speelronde is Wageningen in de hoofdklasse A als enige ploeg nog zonder verliespunten. Tempo, Heerenveen en Oost-Arnhem delen met 4 punten de tweede plek.
Zaterdag speelt Oost-Arnhem uit bij Meervogels, dat met het kleinst mogelijke verschil (21-20) verloor bij SCO. in Zoetermeer kan de ploeg van trainer Ron Steenbergen zaterdag laten zien of het dit seizoen met de topploegen mee kan strijden om de bovenste plaatsen.

Tempo – Oost-Arnhem 16-23 (10-10).
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Rick Verdouw 4, Bas Broenink 5, Nynke Lokhorst 2 (Rosemiek Harrewijn), Anna van Mölken.
Eerste verdediging: Thijs Broenink 4, Matthijs Baerends 2, Noa Kapteyn 2, Willemien Kragt 4.

* Foto geheel boven: Matthijs Barends. (Archieffoto: Mike Bekkers)

VELDKORFBAL
HOOFDKLASSE A
Derde speelronde
Zaterdag 21 september
Tempo – Oost-Arnhem 16-23
Rohda – Heerenveen 7-21
SCO – Meervogels 21-20
Zondag 22 september
Wageningen – Mid-Fryslãn 17-14

Stand
Wageningen  3-6
Tempo  3-4
Heerenveen  3-4
Oost-Arnhem  3-4
SCO  3-2
Mid-Fryslãn  3-2
Meervogels  3-2
Rohda  3-0

Programma
Vierde speelronde
Zaterdag 28 september

Meervogels – Oost-Arnhem (15.30 uur, Vernedesportpark, Zoetermeer)
Rohda – Wageningen
Tempo – Heerenveen
Mid-Fryslãn – SCO