Oost-Arnhem ligt uit titelrace

17 januari 2017 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem leken zich na de 27-21 zege op de ongeslagen koploper Tweemaal Zes te hebben gemengd in de strijd om de titel in de overgangsklasse B. Zaterdag belandde de ploeg van trainer Ron Steenbergen in de eerste wedstrijd van de terugronde alweer met beide benen op de grond. Oost-Arnhem verloor in Veenndaal met 24-23 van SKF.

SKF, met Bob de Jong (oud-speler van Oost-Arnhem) als interim-trainer op de bank, gaf vanaf de eerste minuut vol gas. “We kregen heel veel druk en konden dat niet pareren”, zei Oost-Arnhem-trainer Ron Steenbergen na afloop. Zijn ploeg werd in de openingsfase volledig overlopen en Steenbergen moest na een kwartier bij een 10-2 achterstand al zijn eerste wissel toepassen. “Matthijs Baerends was ziek geweest en had de laatste training gemist. Het bleek niet te gaan”, zei Steenbergen, die Baerends verving door Thijs Broenink (foto links) Broenink maakte zijn rentree na een maandenlange absentie wegen een handblessure.

Oost-Arnhem, ook spelend zonder Bas van de Pijpekamp (herstellende van een neusoperatie) pakte de draad vervolgens op en had bij rust de achterstand verkleind tot zes treffers: 14-8. Na de hervatting slopen de bezoekers steeds dichterbij. Bij 20-17 kon SKF na een tussensprintje de voorsprong nog vergroten naar 23-18, maar de bezoekers brachten met vier Arnhemse treffers op rij (23-22) de spanning volledig terug. In de zinderende slotfase kreeg Oost-Arnhem bij 24-23 met nog 17 seconden op de klok nog eenmaal balbezit, maar tot een schotpoging kwamen de bezoekers niet meer. De arbiter floot voor een overtreding van Thijs Broenink, die daarvoor ook nog een gele kaart ontving.
“Thijs ging al in de ‘rebound’ staan en toen liep een speler van SKF tegen hem aan”, vertelde Steenbergen na afloop. “Om zijn plekje te heroveren, heeft Thijs hem teruggeduwd en dat zag de scheidsrechter wel.”
Bij Oost-Arnhem was de teleurstelling na het verlies groot. Steenbergen: “Na afloop leefde het gevoel dat we deze wedstrijd hadden kunnen winnen. Na dat slechte begin hebben we ons wel in de wedstrijd geknokt en veel veerkracht getoond. We zijn nog heel dichtbij geweest, maar het heeft helaas geen punten opgeleverd.”

De kansen om mee te doen in de titelrace zijn na de nederlaag in Veenendaal verkeken. Oost-Arnhem staat nu vierde met 9 punten uit 8 wedstrijden en de achterstand op Tweemaal Zes bedraagt al 5 punten. Ook de Meeuwen (12 uit 8) en SKF (10 uit 8) staan boven de Arnhemse ploeg. “We moeten nu zien dat we onderin wegblijven”, zei Steenbergen.
Oost-Arnhem kan daarin komende zaterdag al een grote stap zetten als het Zutphense KVZ, de nummer laatst met 3 uit 8, in sporthal Valkenhuizen te gast is. Geen gemakkelijk klus, vindt ook Steenbergen. “KVZ heeft afgelopen zaterdag tot ver in de tweede helft op voorsprong gestaan tegen Tweemaal Zes. We zijn dus gewaarschuwd.”

SKF – Oost-Arnhem 24-23 (14-8).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 9, Niels Jansen 3, Anna van Mölken (35. Desiree Nagels 1), Nynke Lokhorst.
Eerste verdediging: Bas Broenink 5, Matthijs Baerends (15. Thijs Broenink), Manon Ossendrijver 3 (foto rechts), Willemien Kragt 2.

Overgangsklasse B
Uitslagen
Zaterdag 14 januari
Achtste speelronde
SKF – Oost-Arnhem                     24-23
KVZ – Tweemaal Zes                    26-29
De Meeuwen – Heerenveen        30-24   
De Meervogels – KCR                  26-30

Stand
1. Tweemaal Zes          8 – 14
2.  De Meeuwen           8 – 12
3. SKF                            8 – 10
4. Oost-Arnhem           8 – 9
5. KCR                            8 – 6
6. De Meervogels         8 – 6
7. Heerenveen              8 – 4
8. KVZ                            8 – 3

Programma
Zaterdag 21 januari
Oost-Arnhem – KVZ (16.05 uur, sporthal Valkenhuizen)
KCR – De Meeuwen
Heerenveen – SKF
Tweemaal Zes – De Meervogels