Oost-Arnhem legt het loodje bij Tempo

18 september 2017 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem verloren zaterdag in de hoofdklasse A van de veldcompetitie voor het eerst. Tempo bleek in Alphen aan den Rijn met 30-26 te sterk voor de ploeg van trainer Ron Steenbergen. “Wij maakten meer fouten dan Tempo”, was na afloop de constatering van de Arnhemse coach.

De thuisclub maakte al in de eerste helft het verschil. Tempo leidde al snel met vier doelpunten verschil. “We kwamen nog even terug tot twee goals, maar bij rust was de stand al opgelopen naar 17-12”, zei Steenbergen (foto), die de ploeg uit Alphen aan den Rijn hoog inschat. “Tempo gaat dit seizoen bovenin meedraaien. Het is een evenwichtig team, dat weinig fouten maakt en een hoog rendement heeft.”
Oost-Arnhem was zaterdag niet bij machte Tempo af te stoppen. Steenbergen: “Wij maakten meer fouten, hadden verdedigend te veel problemen en maakten aanvallend soms ook verkeerde keuzes. Aan de andere is het goed als je 26 keer scoort.”
De bezoekers hadden wel een plan, maar dat pakte volgens Steenbergen niet goed uit. “Als we hier een goed resultaat hadden willen boeken, hadden we beter moeten verdedigen. Hun schutters konden we niet afstoppen. Ook de vrouwen van Tempo hadden daarin hun aandeel. Achteraf gezien had ik het eerder moeten veranderen, dus ik moet ook naar mezelf kijken”, was de Arnhemse coach zelfkritisch.

Steenbergen bracht na rust verdedigend Tim Pels (foto links) in voor Emiel Broenink, die moeite had met zijn kleine, snelle tegenstander. Nynke Lokhorst (foto rechts) kwam in het veld voor Renske van Os. “Na de pauze scoorde Tempo nog maar dertien keer. Maar daar moeten we ook de kanttekening bij plaatsen, want Tempo scoorde in de laatste zeven minuten niet meer. Dat kan aan ons liggen, maar ook aan Tempo, want de wedstrijd was toen al gespeeld.”

Met 3 punten uit 3 duels is Oost-Arnhem, dat gaat voor handhaving in de hoofdklasse, nu middenmoter. Zaterdag 23 september staat de altijd beladen thuiswedstrijd tegen KV Wageningen op het programma. KV Wageningen pakte zondag door een 30-18 zege op HKV/Ons Eibernest de eerste punten. “Het is een aparte wedstrijd”, beaamt Steenbergen. “Er zijn in het verleden spelers heen en weer gegaan, het is een duel met sentimenten.” 
Zo kwam Emile Broenink via Rheko en Oost-Arnhem terecht bij KV Wageningen en keerde afgelopen zomer weer terug naar de Gelderse hoofdstad. De drie broers Emiel, Thijs en Bas Broenink spelen nu bij Oost-Arnhem en treffen zaterdag broer Jasper, die de kleuren van KV Wageningen verdedigt. Bij KV Wageningen is Erik van Brenk de trainer. Van Brenk is oud-speler van Oost-Arnhem en was ook nog een blauwe maandag de trainer-coach van de Arnhemse ploeg.
Steenbergen: “Die wedstrijd van komende zaterdag leeft. Bij ons en bij Wageningen. Die ploeg heeft natuurlijk vertrouwen getankt met de overwinning op HKV/Ons Eibernest. Wij zullen eerst goed moeten spelen en dan zijn we zeker kansrijk.”

Tempo – Oost-Arnhem 30-26 (13-15).
Oost-Arnhem:
Rick Verdouw 8, Emiel Broenink 3, Renske van Os 1, Anna van Mölken 2, Bas Broenink 6, Thijs Broenink 5, Willemien Kragt 0, Rosemiek Harrewijn 1. Invallers: Nynke Lokhorst 0, Tim Pels 0.

Veldkorfbal
     
Hoofdklasse A      
Zaterdag 16 september 
     
Tempo  Oost-Arnhem             30 – 26
Avanti  Groen Geel 26 – 21
Zondag 17 september      
Wageningen  HKV/Ons Eibernest    30 – 18
Nic SCO 16 – 22
   
Stand  
SCO 3 – 6
Tempo 2 – 4
Avanti 3 – 4
Oost-Arnhem 3 – 3
Groen Geel 3 – 2
Wageningen 3 – 2
Nic 3 – 1
HKV/Ons Eibernest 2 – 0

     
Programma      
Woensdag 20 september      
HKV/Ons Eibernest  Tempo  
Zaterdag 23 september
     
Oost-Arnhem  Wageningen (15.30 uur, sportpark De Paasberg  
SCO  Tempo  
HKV/Ons Eibernest  Avanti  
Groen Geel  Nic