Oost-Arnhem laat zien wat het kan

23 december 2012 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem hebben het thuispubliek in sporthal Valkenhuizen zaterdag verwend met 32 treffers. Tegenstander AKC, de nummer laatst in de overgangsklasse A, kon er weinig tegenover stellen. De ploeg van trainer Erwin Ligt (foto) won met: 32-17.

Trainer Erwin Ligt had zijn ploeg gewezen op het belang van dit duel. “Want verliezen zou betekenen, dat we onderin moeten gaan strijden in de tweede helft van het seizoen”, vertelde de ervaren coach na afloop. “Iedereen stond dus op scherp.”
AKC kon tot de 23e minuut nog enigszins in het spoor blijven van Oost-Arnhem, dat toen met 10-7 leidde. Ligt: “AKC scoorde driemaal uit een vrije worp, drie keer uit een strafworp en dus maar één velddoelpunt. Dat betekende dat we minder overtredingen tegen moesten krijgen.”
In de slotfase van de eerste helft liep Oost-Arnhem uit naar een 15-9 ruststand. Binnen vijf minuten na de hervatting stond het 19-10 en was er voor AKC geen enkele hoop meer op succes. “We hebben in de tweede helft nog wel een fase van tien minuten gekend, waarin we niet tot scoren kwamen. Dat was een minpunt”, vond Ligt, die zes minuten voor tijd om een time-out vroeg. Ik heb de boel toen nog even wakker geschud. Een wedstrijd mag niet doodbloeden.”
In de laatste fase kwam Oost-Arnhem nog tot zeven doelpunten, AKC scoorde daarin eenmaal.
Ligt weet waar Oost-Arnhem zich na de korte winterstop in moet verbeteren. “Dat wisselvallige moet eruit. Zoals nu die fase in een wedstrijd, waarin we tien minuten niet scoren. Of zoals uit bij KVA, waarin we in korte tijd met 7-1 achter komen en bij rust is het dan toch 10-10. Daar moeten we aan werken, het is een mentale kwestie. In toppers kun je je zo’n slechte fase niet veroorloven.”
Het is één van de redenen waarom Oost-Arnhem op vijf punten staat van koploper tweemaal Zes, op 12 januari in Valkenhuizen de eerste tegenstander na de winterstop. Ligt: “Win je die wedstrijd, dan weet je nooit hoe het nog kan lopen. Maar normaal gesproken is vijf punten te veel om nog goed te kunnen maken.”
Oost-Arnhem sluit de eerste helft van het zaalseizoen in de overgangsklasse A af op een gedeelde vierde plaats. “Onze doelstelling is een plaats bij de eerste drie. Maar op dit moment. We kunnen beter, maar op dit moment staan we op de plek waar we horen.”

Oost-Arnhem, eerste aanval: Emiel Broenink 4, Matthijs Baerends 2, Minke de Jager 3, Esra Ruysink 8.
Eerste verdediging: Thijs Broenink 4, Rick Verdouw 4, Sanne Ligt 5, Pia Donkers 2.

Uitslagen Overgangsklasse A
ODIK – BEP                    27-20
Oost-Arnhem – AKC     32-17
KVA – Rohda                 21-21
Tweemaal Zes – KVZ     35-22

Stand
1. Tweemaal Zes      7-12
2. KVA                     7-10
3. ODIK                    7-10
4. Oost-Arnhem       7-7
5. BEP                       7-7
6. Rohda                   7-5
7. KVZ                      7-3
8. AKC                      7-2