Oost-Arnhem koploper na misstap concurrent OVVO

9 januari 2018 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem is halverwege de competitie koploper in de overgangsklasse B. De korfbalploeg van trainer Ron Steenbergen won zaterdag de topper tegen De Meeuwen met 33-28 en profiteerde optimaal van het verrassende verlies (25-16) van OVVO bij Sparta Zwolle. Oost-Arnhem heeft een punt voorsprong op de concurrent uit Maarssen.

Twee speelrondes geleden stond Oost-Arnhem nog drie punten achter op OVVO, dat vorig seizoen degradeerde uit de hoofdklasse. Onder leiding van de nieuwe trainer Kees-Jan Oppe wilde de ploeg uit Maarssen het verloren gegane terrein dit seizoen weer goedmaken. Met onder meer overwinningen in de toppers bij De Meeuwen (22-24) en Oost-Arnhem (27-29) leek OVVO op de goede weg. Na vijf zeges op rij verloor OVVO echter op 16 december de laatste wedstrijd van 2017 thuis tegen Pernis (22-27). Begin januari maakte het bestuur van OVVO bekend dat trainer Kees-Jan Oppe was ontslagen, omdat de selectie collectief het vertrouwen in het trainer had opgezegd. Een paar dagen later verloor OVVO met 25-16 bij Sparta Zwolle ……

“Wij hadden zaterdagavond in het clubhuis van Oost-Arnhem een feestje. Ons jaarlijkse nieuwjaarsgala”, vertelde trainer Ron Steenbergen (foto) van Oost-Arnhem. “Via Twitter kregen we de tussenstanden van de wedstrijd van OVVO door. Bij 12-8 kon er nog van alles gebeuren, maar toen het 20-11 stond, wisten we dat we de nieuwe koploper zouden worden.’

Steenbergen rekent zich echter niet rijk. “Natuurlijk is dit een knal voor OVVO, maar vergeet niet dat ook Sparta een goede ploeg heeft met veel lengte. Het kan met OVVO nog alle kanten op twee kanten op en ook De Meeuwen ligt er nog niet af.”
In de overgangsklasse B is de strijd dus nog lang niet gestreden. Met de topduels OVVO – De Meeuwen en Oost-Arnhem – Sparta Zwolle zouden na de achtste speelronde (komende zaterdag) zo maar vijf ploegen heel dicht bij elkaar kunnen staan. Bij verlies van Oost-Arnhem en OVVO zou Oost-Arnhem met 11 punten koploper blijven en volgen OVVO, De Meeuwen, Sparta Zwolle en Pernix op een punt. Het geeft de sterkte van de overgangsklasse aan.

“Het ziet er voor ons goed uit, maar we moeten in deze klasse maar gewoon van wedstrijd tot wedstrijd kijken”, meent Steenbergen, die zijn ploeg afgelopen zaterdag tegen De Meeuwen een prima duel zag spelen. Op Emiel Broenink (vakantie) en Matthijs Baerends (na een blessure nog niet wedstrijdfit) kon Steenbergen geen beroep doen, maar Bas van de Pijpekamp (foto links), voor het eerst dit seizoen in de basis, bleek een uitstekende vervanger. De thuisploeg nam in de eerste helft vijf keer een voorsprong van drie treffers, maar keek bij rust toch tegen een achterstand aan: 15-16. “In de pauze hebben we het over onze verdediging gehad”, zei Steenbergen. “We waren een paar keer slordig en niet attent.”

Oost-Arnhem zette de achterstand na de pauze snel om in een voorsprong. Steenbergen wisselde in het aanvalsvak Desiree Nagels (foto rechts) twee keer in voor Nynke Lokhorst en dat sorteerde effect. Nagels en Bas Broenink (beiden tweemaal) en Rick Verdouw brachten Oost-Arnhem met 20-18 aan de leiding. Die voorsprong stond de thuisploeg niet meer af. In de slotfase liep Oost-Arnhem van 26-25 uit naar 29-25 en daarmee was het duel beslist. De staande ovatie voor Oost-Arnhem was na het laatste fluitsignaal bij 33-28 meer dan terecht.

“Het was een tactische wedstrijd”, oordeelde Steenbergen na afloop. “De tegenstander had gezien dat Nynke Lokhorst (foto links) en Anna van Mölken ‘in de steun’ speelden. Zij mochten schieten. Daar hadden we ons natuurlijk op voorbereid. ‘Geen aandacht aan schenken en gewoon schieten’, had ik gezegd. Soms was er wat twijfel. Daarom bracht ik aanvallend ook Desiree Nagels na rust twee keer. Desiree denkt niet na en schiet gewoon. Die goede start na de pauze was uiteindelijk bepalend.”  

Bas Broenink was met 9 doelpunten topschutter bij Oost-Arnhem. Willemien Kragt (foto rechts) was met 5 treffers de best schietende vrouw.

Zaterdag 13 januari speelt Oost-Arnhem opnieuw thuis. Sparta Zwolle is dan de tegenstander in sporthal Valkenhuizen. In de heenwedstrijd in Zwolle was de ploeg van Ron Steenbergen met 25-22 de sterkste. Oost-Arnhem – Sparta begint om 15.50 uur.

 

Oost-Arnhem – De Meeuwen 33-28 (15-16). Tussenstanden: 1-0, 2-2, 5-2, 7-4, 7-6, 9-8, 11-8, 12-9, 12-12, 13-12, 13-15, 14-16, 15-16 (rust), 0, 10-8, Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 8, Bas van de Pijpekamp 6, Nynke Lokhorst 1 (Desiree Nagels 2), Willemien Kragt 5. Eerste verdediging: Bas Broenink 9, Thijs Broenink, Anna van Mölken 1, Rosemiek Harrewijn 1.

* Alle portretfoto ’s zijn gemaakt door Ingrid Wolfkamp.

 

Zaalkorfbal
     
Overgangsklasse B 
     
Zaterdag 7 januari  
     
Oost-Arnhem  De Meeuwen 33 – 28
Sparta Zwolle     OVVO 25 – 16
Fiks  Sporting Trigon      23 – 16
Pernix   SKF 27 – 21
   
Stand
 
Oost-Arnhem 7 – 11
OVVO 7 – 10
De Meeuwen 7 – 8
Sparta Zwolle 7 – 8
Pernix 7 – 8
Fiks 7 – 7
SKF 7 – 4
Sporting Trigon 7 – 0

     
Programma      
Zaterdag 13 januari  
     
Oost-Arnhem Sparta Zwolle (15.50 uur, sporthal Valkenhuizen)                              
Sporting Trigon SKF  
Pernix Fiks  
OVVO De Meeuwen