Oost-Arnhem klaart de klus

12 oktober 2023 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem speelt ook in de voorjaarscompetitie van 2024 in de ereklasse. Door een 15-14 thuiszege zege op KV Wageningen eindigde de korfbalploeg van coach Henco Pullen als derde in poule 05 van de ereklasse en dat was voldoende voor handhaving. Voor de bezoekers betekende het verlies degradatie naar de hoofdklasse van de veldcompetitie.

Voor Oost-Arnhem, dat al eerder een duel met het Bennekomse DVO vooruit speelde, was het de laatste wedstrijd van het veldseizoen in 2023. De voorsprong op Wageningen bedraagt nu 3 punten en die achterstand kan Wageningen met de uitwedstrijd bij het Eindhovense DSC niet meer goedmaken.

Oost-Arnhem leek zaterdagmiddag op weg naar een gemakkelijke zege. Na een 8-5 ruststand vergrootte de thuisploeg de voorsprong in de tweede helft naar vier treffers (11-7 en 14-10), maar in de slotfase kwamen de bezoekers terug tot 14-13. Matthijs Baerends scoorde 15-13, het antwoord van Wageningen volgde snel: 15-14.

In de hectische laatste minuten kregen beide ploegen nog een paar keer balbezit, maar doelpunten vielen er niet meer. Uiteindelijk was de opluchting groot bij Oost-Arnhem en zal een eventuele winst van Wageningen bij DSC, komende zaterdag, voor Oost-Arnhem geen gevolgen hebben.

“We hebben het nog onnodig spannend laten worden”, zei Matthijs Baerends, die drie keer scoorde. “Maar gelukkig hebben we het nu beslist en zijn we niet meer afhankelijk van het resultaat van Wageningen bij DSC.”
DVO en DSC, de nummers één twee in deze poule, gaan met de nummers één en twee uit de zeven andere ereklassen in de voorjaarscompetitie van 2024 strijden om de Nederlandse veldtitel. De acht nummers drie uit de ereklassen, waaronder Oost-Arnhem, en de acht kampioenen uit de hoofdklasse spelen om handhaving/promotie.

Oost-Arnhem, eerste aanval: Bas Broenink 3, Bastian van Essen 1, Chrisje Steenbergen 3, Meike van Hout 1.
Eerste verdediging: Matthijs Baerends 3, Thijs Broenink 2, Maud Polman 1, Noa Kapteyn 1.

* Foto boven: Bas Broenink van Oost-Arnhem op weg naar een treffer tegen Wageningen nadat hij de bal heeft ontvangen van Chrisje Steenbergen. (Foto: Sharon Jansen/korfbalfoto.nl).
* Klik hier voor meer foto ’s van Oost-Arnhem – Wageningen (ook te bestellen).

Degradatie voor Rheko

Voor Rheko is in de tweede klasse (05) het doek gevallen. De Rhedense ploeg is na vijf duels nog puntloos en kan degradatie naar de derde klasse, ook bij eventuele winst in de laatste wedstrijd bij KCD, komende zaterdag, niet meer voorkomen.

Het Zevenaarse Zwaluwen onder leiding van trainer Michel Ligt is in deze klasse kampioen en was afgelopen zaterdag veel te sterk voor Rheko: 15-5. De Rhedense formatie bleef tot 5-3 redelijk in het spoor van Zwaluwen, maar had na een 7-3 ruststand na de pauze weinig meer in te brengen. De thuisploeg creëerde ook veel meer kansen en dat vertaalde zich in de eindstand.
Voor Rheko scoorden Bas Joosten (2), Julia Jurriens (2) en Eloy Lischer de doelpunten.

EKCA morst duur punt

De korfballers van EKCA lieten een uitgelezen kans op weg naar de titel in de derde klasse (05) liggen. De ploeg van coach Arthur Lindeboom verspeelde tegen concurrent Keizer Karel in de slotfase een voorsprong van twee doelpunten en moest met een gelijkspel (10-10, rust 6-5) genoegen nemen.

De achterstand van EKCA op de Nijmeegse ploeg blijft nu 2 punten. Op de laatste speeldag moet Keizer Karel verliezen bij Arena en EKCA zelf winnen van Kesteren in punten gelijk te komen. Maar ook dan lijkt EKCA kansloos in de titelstrijd, omdat de Arnhemse ploeg ook nog een nadelig doelsaldo (plus 10 van Keizer Karel tegen min 2 van EKCA) moet goedmaken.

“Qua spel en met name verdedigend waren we aan elkaar gewaagd”, zei Lindeboom na afloop van het duel met Keizer Karel. “In de tweede helft stonden we tot vijf minuten voor tijd telkens twee doelpunten voor. In het eindoffensief wist Keizer Karel onder druk ons te evenaren en konden wij het verschil toen niet meer maken. Eenmaal op voorsprong hebben we het laten liggen te twijfelend en dan weer jachtig af te ronden.”

Lindeboom vond de uitslag terecht. “We zullen ons zaterdag tegen Kesteren moeten revancheren en dan zien we qua ranglijst wel waar het schip strandt.”
Merel Duurtsema, Sabine van Wissen, Sheila Wendt, Erik Tangerink en Laurent Rothuizen scoorden allen twee keer voor EKCA. 2

VELDKORFBAL
EREKLASSE 03

Zaterdag 7 oktober
Oost-Arnhem – Wageningen 15-14
DVO – DSC 22-14
Stand
DVO 6-12
DSC 5-5
Oost-Arnhem 6-4
Wageningen 5-1
Programma
Zaterdag 14 oktober
DSC – Wageningen


TWEEDE KLASSE 05
Zaterdag 7 oktober
Fortissimo – KCD 18-15
Zwaluwen – Rheko 15-5
Stand
Zwaluwen 5-10
Fortissimo 5-6
KCD 5-4
Rheko 5-0
Programma
Zaterdag 14 oktober
KCD – Rheko (15.30 uur)
Zwaluwen – Fortissimo (16.45 uur)

TWEEDE KLASSE 07
Zaterdag 7 oktober
Duko – SDO (V) 8-14
Reehorst ’45 – PSV 15-19
Stand
PSV 5-6
SDO (V) 5-6
Duko 5-4
Reehorst ’45 5-4
Programma
Zaterdag 14 oktober
Reehorst ’45 – Duko (15.30 uur)
SDO (V) – PSV

DERDE KLASSE 05
Zaterdag 7 oktober
EKCA – Keizer Karel 10-10
Kesteren – Arena 14-7
Stand
Keizer Karel 5-7
Kesteren 5-5
EKCA 5-5
Arena 5-3
Programma
Zaterdag 14 oktober
Arena – Keizer Karel
EKCA – Kesteren (16.15 uur)

VIERDE KLASSE 05
Zaterdag 7 oktober
Wesstar – Rivalen 12-9
SEV – SkunK 12-15
Stand
SkunK 5-10
SEV 5-4
Rivalen 5-4
Wesstar 5-2
Programma
Zaterdag 14 oktober
Rivalen – SkunK (14.30 uur)
SEV – Wesstar (15.30 uur)