Oost-Arnhem kijkt toch weer voorzichtig naar boven

25 januari 2017 | Van onze AS-redactie

Zo goed als bevrijd van degradatiezorgen durft Oost-Arnhem na de 25-21 thuiszege op KVZ toch weer naar boven te kijken. In de overgangsklasse B heeft de ploeg van trainer Ron Steenbergen met nog vijf duels voor de boeg een achterstand van vijf punten op koploper Tweemaal Zes.

Met die forse achterstand op de lijstaanvoerder is een titel niet in zicht voor Oost-Arnhem, beseft ook Steenbergen. Ook SKF en De Meeuwen, beide met een punt meer, staan nog boven Oost-Arnhem. “Maar het kan nog wel spannend worden”, zegt Steenbergen. “Als De Meeuwen zaterdag thuis van Tweemaal Zes wint en en wij doen dat ook bij De Meervogels, is het verschil nog maar drie punten. En Tweemaal Zes moet nog naar KCR, thuis een lastige ploeg, en SKF. En wij krijgen Tweemaal Zes in de laatste wedstrijd nog uit.”
Het zijn rekensommen die alleen opgaan als Oost-Arnhem zelf alles wint. Na de uitwedstrijd van komende zaterdag in Zoetermeer tegen De Meervogels krijgt Oost-Arnhem nog te maken met De Meeuwen (4 februari, thuis), Heerenveen (11 februari, uit) en in de voorlaatste wedstrijd met KCR (18 februari, thuis). Op 11 maart volgt dan nog de uitwedstrijd bij Tweemaal Zes. 
Afgelopen zaterdag deed Oost-Arnhem in ieder geval aan het belangrijkste vereiste om nog een rol van betekenis te spelen en dat was zelf winnen van KVZ. Steenbergen kon in het duel met de Zutphense rode lantaarndrager geen beroep doen Thijs Broenink, die zich, net terug van een handblessure, zaterdagochtend ziek afmeldde. Het leverde Bas van de Pijpekamp een plekje in de basis op. Van de Pijpekamp, die na een neusoperatie zijn rentree maakte, had het echter knap lastig met zijn tegenstander Kees van der Veer. Tien minuten voor rust nam Verdouw de dekking van Van der Veer, die in de eerste helft vijf keer scoorde, over van Van de Pijpekamp. Tot 6-6 hadden de ploegen elkaar in evenwicht gehouden, KVZ liep vervolgens via 6-9 en 9-12 uit naar een 11-15 voorsprong. In de slotfase van de eerste helft kon Oost-Arnhem nog wat terug doen: 13-15.

Na de hervatting scoorde Oost-Arnhem na een 15-17 stand vier keer op rij (19-15) en trok het de wedstrijd naar zich toe. “We liepen toen over KVZ heen”, zei Steenbergen, die routinier Ingar Luttik een kwartier voor tijd nog liet invallen voor Van de Pijpekamp. Via 19-18, 22-18 en 23-20 stond er na het laatste fluitsignaal een 25-21 eindstand op het bord.
De voorsprong van Oost-Arnhem op KVZ, de nummer laatst in de overgangsklasse B met 3 punten uit 9 duels, bedraagt 8. Heerenveen, de nummer voorlaatst heeft 7 punten achterstand op de ploeg van trainer Ron Steenbergen. Oost-Arnhem kan dus naar boven kijken. Uit de overgangsklasse B degradeert slechts één ploeg rechtstreeks. De nummer voorlaatst speelt een beslissingswedstrijd om een plek in de overgangsklasse tegen de nummer voorlaatst uit de overgangsklasse D.   

Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 11, Bas van de Pijpekamp 1 (35. Ingar Luttik 1), Anna van Mölken, Nynke Lokhorst.
Eerste verdediging: Bas Broenink 6, Matthijs Baerends 3 (57. Tim Pels), Manon Ossendrijver 3, Willemien Kragt 2.

* Foto boven: Anna van Mölken op zoek naar een afspeelmogelijkheid. (Foto: Sharon Jansen)
* Foto links: Bas van de Pijpekamp legt aan voor een schotpoging. (Foto: Sharon Jansen)
* Foto rechts: Rick verdouw, tegen KVZ goed voor elf doelpunten.

Overgangsklasse B
Uitslagen
Zaterdag 21 januari
Negende speelronde
Oost-Arnhem – KVZ                       25-21             
KCR – De Meeuwen                        28-24
Heerenveen – SKF                           19-30
Tweemaal Zes – De Meervogels    30-26

Stand
1. Tweemaal Zes          9 – 16
2. SKF                            9 – 12
3. De Meeuwen           9 – 12
4. Oost-Arnhem           9 – 11
5. KCR                            9 – 8
6. De Meervogels         9 – 6
7. Heerenveen              9 – 4
8. KVZ                            9 – 3

Programma
Zaterdag 28 januari
De Meervogels – Oost-Arnhem (19.30 uur, sporthal De Veur, Zoetermeer)
Heerenveen – KCR
KVZ – SKF
De Meeuwen – Tweemaal Zes