OOST-ARNHEM KAMPIOEN

16 mei 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Oost-Arnhem is kampioen van de Overgangsklasse A. In Groningen won de ploeg van trainer Ron Steenbergen zaterdag met 18-17 van Hoogkerk en is daardoor onbereikbaar geworden voor DOS Kampen. Oost-Arnhem promoveert naar de hoofdklasse.

Oost-Arnhem is de terechte kampioen. De blauw-witte formatie verloor in de veldcompetitie slechts eenmaal (thuis van Heerenveen, 13-17) en op vreemde bodem verspeelde de ploeg alleen bij ODIK een punt (12-12). DOS Kampen, uiteindelijk de enige overgebleven concurrent werd twee keer verslagen (19-12 en 18-17).
Oost-Arnhem keert dus terug in de Hoofdklasse. Daaruit degradeerde de ploeg in het seizoen 2013-2014 al na een seizoen. 

Bij het nog tegen degradatie strijdende Hoogkerk had Oost-Arnhem het zaterdag allesbehalve gemakkelijk. “Hoogkerk is grotendeels afhankelijk van de scores van hun mannen en daar is het spel ook op gereicht”, vertelde Wesley ten Broek, teammanger van Oost-Arnhem. “De dames in de aangeef en de heren vallen aan. Uit elke hoek en van elke afstand wordt er dan geschoten. ook als er geen afvang is.”
Met dat opportunistische spel had Oost-Arnhem het moeilijk. De Groningers gingen voortvarend van start en stonden binnen vijf minuten op een 3-0 voorsprong. Oost-Arnhem miste nog een strafworp, maar na acht minuten bracht Thijs Broenink ook een Arnhemse score op het bord: 3-1.
Zoals dit seizoen gebruikelijk bleef de ploeg van trainer Ron Steenbergen geduldig. In de 30e minuut kwamen de gasten voor het eerst op voorsprong (8-9), maar door twee Groningse treffers in de slotfase van de eerste helft, waren de rollen bij rust weer omgedraaid: 10-9.
Na de hervatting scoorde Oost-Arnhem via Minke de Jager de eerste treffer: 10-10. Daarna vielen de goals om en om, maar twintig minuten voor tijd leidde Oost-Arnhem voor het eerst met twee doelpunten verschil: 12-14. Hoogkerk bleef knokken en via 14-16 (60e  minuut) kwam de thuisploeg door twee benutte strafworpen weer op gelijke hoogte: 16-16.
Ten Broek: “De spanning was in de slotfase te snijden. Direct na die gelijkmaker van Hoogkerk bracht Dian Ligt ons weer op voorspong, maar het antwoord van Hoogkerk kwam meteen.”
Rick Verdouw zette met zijn eerste treffer na de pauze twee minuten voor tijd de stand stand op 17-18 en die stond ook na 70 minten op het bord. “Het had bloed, zweet en tranen gekost, maar het kampioenschap was binnen”, zei Ten Broek. “We zijn terug in de hoofdklasse. Vorig jaar speelden we voor handhaving in de overgangsklasse en nu dit resultaat. Hulde aan Ron Steenbergen en de spelers. Zij hebben het met elkaar fantastisch gedaan.”
Over twee weken speelt Oost-Arnhem de laatste wedstrijd, thuis tegen Sparta. “Dan kan er, zonder druk, afscheid genomen worden van sommige spelers, want Minke de Jager en Paulien Wagenvoort stoppen”,  sprak Ten Broek. “Maar ook die wedstrijd willen we winnen. Afsluiten met 25 punten, dat blijft de doelstelling.”

Oost-Arnhem, eerste aanval: Bas Broenink 5, Bob Beenen 1, Dian Ligt 2, Paulien Wagenvoort. Eerste verdediging: Rick Verdouw 4, Thijs Broenink 2, Nynke Lokhorst 1 (26. Robin Hooymans), Minke de Jager 2.

Overgangsklasse A
Uitslagen 16 mei, speelronde 13

DOS Kampen – ASVD             15-15
Hoogkerk – Oost-Arnhem     17-18  
ODIK – Heerenveen               13-20 
Sparta – KVZ                         14-13 

Stand
1. Oost-Arnhem           13-23
2. DOS Kampen            13-19
3. Sparta                       13-15
4. ASVD                        13-13
5. Heerenveen              13-12
6. ODIK                         13-9
7. Hoogkerk                  13-7

8. KVZ                           13-6