Oost-Arnhem in veilige haven

4 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Twee speelrondes voor het einde van de competitie heeft Oost-Arnhem zich veilig gespeeld. De ploeg van coach Henco Pullen versloeg zaterdag Avanti met 26-21 (13-11) en is daardoor onbereikbaar geworden voor de concurrenten in de Korfbal League 2. Oost-Arnhem speelt nog uit tegen het Sassenheimse TOP (9 maart) en sluit de zaalcompetitie af met een thuiswedstrijd tegen het al gedegradeerde Tempo (16 maart).

Pullen (foto) reageerde na afloop van het duel opgelucht en was blij dat het karwei met nog twee duels voor de boeg al geklaard was. “Want we hadden in de zaal een moeizame start met vijf nederlagen op rij. Daarna hebben we een goede serie neergezet en ook ons spel verbeterd. Maar we hebben toch ook de nodige klappen gehad in verband met blessures.”

Zo viel Matthijs Baerends drie weken in het duel met TOP Arnemuiden uit met een zware knieblessure. De korfballer hoopte dat het mee zou vallen, maar uit onderzoek bleek dat hij zijn voorste kruisband had afgescheurd. Omdat ook aanvoerder Thijs Broenink drie weken niet beschikbaar was, deed de technische staf van Oost-Arnhem een beroep op Rick Verdouw, die na het vorige zijn carrière had beëindigd. Pullen: “Een dag na de wedstrijd tegen TOP hebben we al contact met Rick opgenomen en hij was bereid om ons uit de brand te helpen. Heel knap hoe hij zich in de twee duels die hij mee heeft gedaan, staande heeft gehouden. Hij heeft natuurlijk jaren met Bas (Broenink, red.) in een vak gestaan en dan pak je het ook weer snel op. Een voordeel was dat Rick nog steeds superfit is.”

Verdouw scoorde tegen Avanti ook nog eens drie keer, maar de hoofdrol was voor Bastian van Essen die met elf treffers de topscorer was van zijn ploeg. Na afloop liet de topschutter, afgelopen zomer overgekomen van het Veenendaalse SKF, weten dat zijn verblijf bij Oost-Arnhem tot een seizoen beperkt blijft. Van Essen maakt de overstap naar Dalto in Driebergen. Ook die ploeg komt uit in de Korfbal League 2 en was begin februari in sporthal Valkenhuizen nog met 24-21 de mindere van Oost-Arnhem.

Van Essen gaf echter gehoor aan het rooskleurige plaatje dat Dalto hem voorhield. “Bij Oost-Arnhem stoppen waarschijnlijk ook spelers en als je dan benaderd wordt door Dalto, ga je luisteren. Ik ben 23 jaar en heb het bij Oost-Arnhem nog steeds enorm naar mijn zin, maar je maakt voor jezelf de beste keuze”, zei Van Essen, die dit seizoen een enorme progressie heeft doorgemaakt.

Pullen vindt het jammer dat Van Essen na dit seizoen vertrekt en had hem graag voor de club behouden. “We wisten dat Bastian met Dalto in gesprek was. Hij heeft hier enorme stappen gezet en ik vind het jammer dat hij dat niet langer terugbetaalt, want hij had zich bij ons nog veel verder kunnen ontwikkelen. Ik had het gesnapt als hij hier na een paar jaar de keuze had gemaakt echt hogerop te gaan.”

* Foto boven en midden: Bastian van essen in actie tegen Avanti. (Foto: Sharon Jansen/Korfbalfoto.nl)

* Onderstaand een interview (audio) met Bastian van Essen over het duel met Avanti.

Oost-Arnhem -Avanti 26-21 (13-11).
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Noa Kapteyn 2, Maud Polman, Thijs Broenink 1, Bastian van Essen 11.
Eerste verdediging: Fenna de Jong 2, Meike van Hout 3, Bas Broenink 4, Rick Verdouw 3.

KORFBAL LEAGUE 2
Uitslagen
Zaterdag 2 maart

TOP (A) – AW.DTV 26-28
Oost-Arnhem – Avanti 26-21
Unitas – Mid-Fryslãn 22-23
Tempo – TOP (S) 17-24
Dalto – DSC 17-24

Stand
AW.DTV 16-28
DSC 16-25
TOP (S) 16-21
Mid-Fryslãn 16-20
Unitas 16-18
Dalto 16-15
Oost-Arnhem 16-12
TOP (A) 16-11
Avanti 16-6
Tempo 16-4

Programma
Zaterdag 9 maart

Avanti – Unitas
TOP (S) – Oost-Arnhem (19.30 uur, sporthal De Korf, Sassenheim)
Mid-Fryslãn – Dalto
AW.DTV – Tempo
DSC – TOP (A)