Oost-Arnhem heeft wat het wil

8 maart 2019 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem hebben in de voorlaatste wedstrijd van de zaalcompetitie toch nog voor een stunt gezorgd. Onder aanvoering van een in topvorm verkerende Bas Broenink (elf treffers) versloeg de ploeg van trainer Ron Steenbergen promotiekandidaat AW/DTV met 30-23. AW/DTV moet nu zaterdag winnen bij Dalto om zich te plaatsen voor de kruisfinales om promotie naar de Korfbal League.

Oost-Arnhem had twee speelrondes voor het einde een langer verblijf in de hoofdklasse al veiliggesteld. “Daarom was er tegen AW een ander soort wedstrijdspanning”, sprak Bas Broenink. ,,We hadden alleen nog maar gewonnen van ploegen die onder ons staan en wilden nog een stunt uithalen. We hadden ook nog wel wat goed te maken, want aan de uitwedstrijd in Amsterdam hadden we een nare smaak overgehouden. Het publiek was daar niet prettig.”

Bas Broenink

Voor de bezoekers, met KV Wageningen en Dalto strijdend om twee plekken in de kruisfinales, liep alles in de openingsfase nog op rolletjes. Via 0-2, 2-5, 3-6 en 4-7 hadden de bezoekers na iets minder dan een kwartier een ruime marge opgebouwd: 6-10. Het optreden van de pedant leidende arbiter De Groot en het hautaine spel van de bezoekers zorgden voor extra motivatie bij de spelers van Oost-Arnhem. In de laatste tien minuten voor rust boog de thuisploeg de achterstand oom in een voorsprong: 13-12.

Matthijs Baerends

In de slotfase kreeg Matthijs Baerends nog geel, maar een zware overtreding bij de wedstrijdtafel op diezelfde Baerends, waarbij de Oost-Arnhem-speler fors ten val kwam, bleef voor AW-speler Danny de Vos zonder gevolgen. Een bestraffend woordje en een schouderklopje waren voor De Groot voldoende.
Na de pauze was de strijd tot 21-20 redelijk in balans. Oost-Arnhem kreeg in de laatste tien minuten echter vleugels en tot groot enthousiasme van de aanhang liep de thuisclub uit naar 29-20. Bas Broenink zorgde bij 29-23 met zijn elfde treffer van grote afstand voor het slotakkoord: 30-23. (zie video onder)

Ron Steenbergen

Oost-Arnhem, dat aantrad zonder de geblesseerde Anna van Mölken, had daarmee wat het wilde: een zege op een topploeg. Bovendien nam de brigade van trainer Ron Steenbergen revanche voor de 30-27 uitnederlaag. In dat duel verspeelde Oost-Arnhem een 12-17 voorsprong.
Bas Broenink was maar wat blij met de zege, maar relativeerde het hautaine gedrag van de bezoekers. “Dat is de Amsterdamse air, maar hun spel is ook frivool en dynamisch. dat oogde misschien nonchalant, maar aan het einde deden wij hetzelfde. maar eerlijk gezegd hou ik me niet zo bezig met wat die ander doet”, zei Broenink, die lovend was over het thuispubliek. “Toen we in de degradatiezone terecht kwamen zat het bomvol tegen Unitas en Mid-Fryslan. Maar nu ging het nergens meer om. En zie, het zat weer vol. Het is echt heerlijk om thuis te spelen.”

Zaterdag (9 maart) speelt Oost-Arnhem de laatste wedstrijd van het zaalseizoen in Friesland tegen SCO. In Arnhem werd het een 29-22 zege voor de ploeg van trainer Ron Steenbergen.

Oost-Arnhem – AW/DTV 30-23 (13-12).
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Rick Verdouw 10, Thijs Broenink, Willemien Kragt 3, Noa Kapteyn 2.
Eerste verdediging: Bas Broenink 11, Matthijs Baerends 3, Rosemiek Harrewijn, Nynke Lokhorst 1.

* Foto rechtsboven: spelers Oost-Arnhem bedanken het publiek.
* De portetfoto ’s zijn gemaakt door Ingrid Wolfkamp.


Bas Broenink bepaalt met zijn elfde treffer de eindstand op 30-23. (Video: Anne Dreuning)

Hoofdklasse B
Uitslagen

Zaterdag 2 maart
Oost-Arnhem – AW/DTV 30-23
Unitas – Dalto 26-36
Rohda – SCO 25-20
Mid-Fryslân – KV Wageningen 27-29

Stand
KV Wageningen 13-22
Dalto 13-20
AW/DTV 13-20
Rohda 13-14
Oost-Arnhem 13-12
SCO 13-10
Mid-Fryslân 13-6
Unitas 13-0

Programma
Zaterdag 9 maart
SCO – Oost-Arnhem (16.00 uur)
Unitas – KV Wageningen
Dalto – AW/DTV
Rohda – Mid-Fryslân