Oost-Arnhem dendert door

10 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem is bezig aan een sterk seizoen. Door een 30-15 zege op het Amsterdamse Rohda blijft de korfbalploeg van trainer Ron Steenbergen in het spoor van Wageningen, dat in de hoofdklasse A na vijf duels nog zonder verliespunten is. Of Oost-Arnhem in de veldcompetitie een serieuze uitdager blijft van de Veluwse ploeg, zal de komende weken duidelijk worden.

Aan de forse zege op Rohda moet niet al te veel waarde worden gehecht. Daarvoor was de tegenstand van de bezoekers zaterdagmiddag te gering. De manier waarop Oost-Arnhem de bezoekers aanpakte, was niettemin indrukwekkend. De thuisclub schoot als een komeet uit de startblokken, speelde in een hoog tempo en zette bij balbezit van Rohda zoveel druk op de tegenstander, dat de Amsterdammers de bal weer razendsnel kwijt waren. Binnen tien minuten had Oost-Arnhem de opponent al compleet ondersteboven gespeeld: 8-0.

Oost-Arnhem maakt grote stappen en alles lijkt op zijn plek te vallen. Toeval? “Als je al lang bij elkaar bent, kun je je als ploeg ontwikkelen. Dan word je elk jaar beter en met een aantal jonge spelers lukt dat nog meer”, legt trainer Ron Steenbergen uit.
Met 8 punten uit 5 wedstrijden is Oost-Arnhem de nummer twee op de ranglijst. “Of we mee kunnen strijden om de titel, hangt ook af van blessures en schorsingen”, meent Steenbergen. “We zullen het komend weekeinde gaan zien.”

Steenbergen doelt daarmee op het thuisduel met Heerenveen en het ontbreken van Matthijs Baerends. De korfballer liep in de laatste seconde van de wedstrijd tegen Rohda een blessure op toen hij na een sprong landde op de voet van een tegenstander en zijn enkel dubbelklapte. “Het lijkt mee te vallen. Niets gebroken, maar we zijn hem wel een paar weken kwijt”, aldus Steenbergen, die Baerends tegen Heerenveen door een schorsing toch al moest missen.
Baerends liep in de slotfase van het duel met Rohda tegen een gele kaart op. De vijfvoudig doelpunten ging vol door op een tegenstander en ontsnapte daarbij aan een rode kaart.

Ron Steenbergen (Foto: Ingrid Wolfkamp)

Steenbergen heeft alternatieven achter de hand. Tim Pels, Frank Lemmens en Bas van de Pijpekamp kunnen de positie van Baerends overnemen. Van de Pijpekamp kwam tegen Rohda een kwartier voor tijd in het veld voor Baerends en scoorde nog tweemaal. Dat pakte dus beter uit dan de wissel die Steenbergen zeven minuten voor tijd toepaste en Baerends nog evn de sterk spelende Thijs Broenink mocht vervangen.

Oost-Arnhem komt tijdens het eerste deel van het veldseizoen nog drie keer in actie. Na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen gaat de Arnhemse ploeg een week later op bezoek bij Mid-Fryslãn. Op zaterdag 26 oktober is Oost-Arnhem gastheer van SCO. Op de eerste speeldag won de ploeg van Ron Steenbergen de heenwedstrijd in Oldeholtpade met 17-14.

“Heerenveen is een gevaarlijke tegenstander”, zegt Steenbergen over de opponent van komende zaterdag. “Een ploeg met veel lengte. Het wordt een uitdaging, maar ook degene die Matthijs zal gaan vervangen weet waar het om gaat. We zijn in vorm en dan haal je een goed niveau. Tegen Heerenveen moeten we laten zien ook constant te kunnen zijn.”

Oost-Arnhem – Rohda 30-15 (16-8).
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Rick Verdouw 7 (Daan Teubler 1), Bas Broenink 5 (Tim Pels), Nynke Lokhorst 1 (Renske van Osch), Anna van Mölken.
Eerste verdediging: Thijs Broenink 2, Matthijs Baerends 5 (Bas van de Pijpekamp 2), Noa Kapteyn 1, Willemien Kragt 5 (Rosemiek Harrewijn 1).


* Foto geheel boven:  Matthijs Baerends (Archieffoto: Mike Bekkers)


VELDKORFBAL
HOOFDKLASSE A
Vijfde speelronde
Zaterdag 5 oktober
Oost-Arnhem – Rohda 30-15
Wageningen – Meervogels 24-12
Heerenveen – Mid-Fryslãn 17-12
SCO – Tempo 19-25

Stand
Wageningen  5-10
Oost-Arnhem  5-8
Tempo  5-8
Heerenveen  5-6
Mid-Fryslãn  5-4
SCO  5-2
Meervogels  5-2
Rohda  5-0

Programma
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober

Oost-Arnhem – Heerenveen (15.30 uur, sportpark Van Maerlantstraat)
Wageningen – SCO
Rohda – Tempo
Meervogels – Mid-Fryslãn