Oost-Arnhem aast op revanche

1 december 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Korfbaltrainer Erwin Ligt wil dat Oost-Arnhem/Hotel Warsnborn constanter wordt. “De verschillen tussen de pieken en de dalen moeten dichter bij elkaar liggen”, zegt Ligt, die zaterdag met zijn ploeg gastheer is van het Amsterdamse AW.DTV. 

Oost-Arnhem doet het in de overgangsklasse C van de zaalkorfbalcompetitie naar behoren. Met 4 punten uit 3 duels neemt de ploeg een gedeelde derde plaats in.
“Maar het moet constanter worden”, zegt Ligt. “Afgelopen zaterdag hebben we de wedstrijd bij Rohda in nog geen 10 minuten uit handen gegeven.”
Kort voor rust leidde Oost-Arnhem nog met 9-8. “Als je dat dan vast houdt en je start na rust met balbezit, dan zou je op een verschil van 2 doelpunten kunnen komen”, legt Ligt uit. “Maar in plaats daarvan krijgen we er voor rust nog 2 tegen en staat het binnen 7 minuten na rust 16-10, omdat Rohda 6 keer op rij scoort.”
Dat verschil tussen de pieken en de dalen moet uit het spel van Oost-Arnhem, vindt Ligt. “Ook in een mindere fase in de wedstrijd mag je niet door de ondergrens zakken.”
Zaterdag krijgt Oost-Arnhem tegen AW.DTV de kans een en ander recht te zetten. Het is bovendien een wedstrijd met een speciaal tintje, want bij AW.DTV is Erik Wolsink de trainer-coach. Wolsink behaalde met Oost-Arnhem als speler én als trainer grote successen.
“Toen Erik bij ons kwam spelen, was ik nog een junior en mocht af en toe invallen in het eerste”, herinnert Ligt zich. “Het was de periode dat er nog 3 vakken waren.”
Later maakte Ligt de vijfvoudig korfballer van het jaar mee als trainer-coach, in opnieuw gouden jaren voor Oost-Arnhem. Ligt: ”Onder Erik haalden we in 1995 en 1996 de zaalkorfbalfinale. In 1995 verloren we de finale in Ahoy’ van Deetos, maar een jaar later pakten we de titel ten koste van Blauw Wit.”
Aan dat laatste jaar bewaart Ligt persoonlijk minder goede herinneringen. Ik raakte in dat jaar geblesseerd aan mij rug. Dat bleek een hernia te zijn, waardoor ik de finale miste. Ik zat toen wel op de bank.”
Zaterdag ontmoet de leerling, Erwin Ligt, dus de meester, Erik Wolsink. Ligt kijkt uit naar die wedstrijd. “Maar toch denk ik dat deze wedstrijd voor Erik specialer is dan voor mij”, zegt Ligt. “Erik coacht tegen Oost-Arnhem, toch ook zijn club. Voor mij ligt dat anders. Ik heb geen band met de tegenstander.”
Ligt beschouwt het duel met AW.DTV daarom als een gewone wedstrijd. “Ik kijk vooral hoe ik nu met Oost-Arnhem bezig ben en wat we nog kunnen verbeteren.”
Of Oost-Arnhem al in staat is om mee te doen om de titel, betwijfelt Ligt. “Dat zou super zijn, maar ik denk dat we daar nog niet rijp voor zijn. Als wij in de zaal dezelfde progressie maken als we op het veld hebben gedaan, zijn we wel in staat tot een stunt. Als alles klopt, kunnen wij van de bovenste winnen, maar we kunnen ook nog steeds van de onderste verliezen.”

* Oost-Arnhem/Hotel Warnsborn wordt gespeeld op zaterdag 3 december in sporthal Valkenhuizen. De wedstrijd begint om 16.10 uur.

Klik hier voor het volledige sportprogramma