Ontslag Fraser geen verrassing

11 april 2018 | Van onze AS-redactie

Henk Fraser is niet langer trainer van Vitesse. De clubleiding van de Arnhemse eredivisionist heeft de Rotterdammer wegens tegenvallende resultaten ontslagen. Assistent-trainer Edward Sturing neemt de taken van Fraser tot het einde van het seizoen over. Hij moet het tij gaan keren en Vitesse een plek in de plays-offs bezorgen. Die moet uiteindelijk leiden tot plaatsing voor Europees voetbal.

De paniek heeft dus toegeslagen bij Vitesse. Na de nederlaag van afgelopen zaterdag bij NAC Breda (1-0) volgde crisisberaad. Algemeen directeur Joost de Wit, technisch directeur Marc van Hintum en de raad van commissarissen, bestaande uit de Russen Yevgeni Merkel en Valeri Oyf en Henk Parren, trokken enkele dagen uit om tot de rigoureuze beslissing te komen.

Aanvoerder Guram Kashia en aanvaller Bryan Linssen spraken na het verlies bij NAC in de Gelderlander nog openlijk hun steun uit voor Henk Fraser, die bij de Russische machthebbers al langer onder vuur lag. Het heeft niet mogen baten. Fraser uitte in de eerste helft van het seizoen al openlijke kritiek op de Russische commissarissen, die inspraak wilden in opstelling en spelwijze. Voor de toenmalige technisch directeur Mohammed Allach was dat een belangrijke reden in te gaan op het aanbod van Maccabi Haifa, waarna Allach vertrok naar Israël. Fraser bleef nog op zijn post, maar het wachten was op de stok waarmee de marionetten van de Russische eigenaar Alexander Tsjigirinsky konden slaan.

De nederlaag bij NAC bleek dus fataal en ook De Wit, Van Hintum en Parren, voor zover hun mening van belang is, konden een ontslag van Fraser niet voorkomen of stemden daar zelfs mee in. Hoewel de kritiek op Fraser ook onder supporters toenam, is de vraag gerechtvaardigd of het verwachtingspatroon bij Vitesse niet veel te hoog is. Wie kijkt naar de selectie, ziet dat de ploeg in de defensie geen spelers heeft met opbouwende kwaliteiten en ook niet beschikt over centrumspitsen die tot de top van Nederland behoren. Kortom, Vitesse heeft een selectie die in ieder geval minder is dan die van PSV, Feyenoord, Ajax, FC Utrecht en AZ. Dus speelt Vitesse voor de posities zes tot en met tien en daar staat de ploeg ook.

Het ontslag van Fenk Fraser zal echter niemand verbazen, Fraser zelf in het minst. De coach loopt al lang genoeg mee en kent de wetten in de voetballerij. Dat Vitesse onder leiding van Fraser met het winnen van de KNVB-beker bijna een jaar geleden voor het eerst in de historie van het 125-jarig bestaan een prijs won, telt niet meer. Nu geldt de waan van de dag.  In ‘Hollywoord aan de Rijn’ is weer nieuw hoofdstuk aan de toch al unieke historie toegevoegd.

* Foto boven: Henk Fraser in betere tijden. Op de schouders bij zijn spelers na het winnen van de KNVB-beker, nog geen jaar geleden. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)