Onnodig verloren, maar er zijn lichtpuntjes

22 januari 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Je zou zeggen, uit tegen PSV kun je als degradatiekandidaat met 1-0 verliezen. Toch is deze nederlaag voor Vitesse een grote teleurstelling, want die was onnodig. Het neemt niet weg dat er ook lichtpuntjes zijn voor de ploeg van trainer Phillip Cocu.

De beginopstelling van Vitesse was voor mij een tegenvaller. Ik was er van overtuigd dat de Arnhemmers PSV in de tegenaanval pijn konden doen met creatieve acties. Daarom had ik de jeugdige talenten Kozlowski en Vidovic graag zien spelen. Ik neem aan dat zij beiden niet konden starten, de Pool vanwege een blessure, de Kroatische Duitser omdat hij nog niet fit genoeg was na een lichte kwetsuur.

Daarvan uitgaande, kon ik prima leven met de elf spelers die Cocu de wei in stuurde. Ook de tactiek vond ik logisch. Tegen een sterk geachte tegenstander zakte het team terug op eigen helft om daar met twee kort op elkaar spelende linies de ruimtes klein te houden. Dat lukte behoorlijk goed, alleen via Simons werd PSV een enkele keer gevaarlijk.

Minpunt was wel dat Vitesse zelf lange tijd vrijwel niets wist te creëren. Dat lag aan de slordigheden bij enkele spelers. Manhoef heeft als wapen zijn snelheid en dribbel, maar deze avond verloor hij de bal veel te vaak. Dat deed de dit keer links in een aanvallende rol spelende Wittek nog veel meer. De Duitser scoorde een diepe onvoldoende en had in mijn ogen moeten worden gewisseld. Sankoh, die een kans kreeg in de spits, heeft ook weinig laten zien, maar om zijn snelheid te kunnen benutten, moet de man uit Sierra Leone wel goed worden aangespeeld. En dat gebeurde bijna nooit.

Als een club als het huidige Vitesse kansrijk wil zijn tegen een club uit de top van de Eredivisie moet iedere speler zonder uitzondering goed presteren. Dat was dus niet het geval. Doelman Benitez van PSV kreeg lange tijd geen werk van betekenis, maar de zeer matig spelende Eindhovenaren kwamen in de eerste helft ook nauwelijks tot kansen. En de paar keer dat er gevaar dreigde, trad Vitessedoelman Scherpen uitstekend op. Zelfs een gemakkelijk gegeven penalty van De Jong stopte hij. Daarbij bracht hij in de praktijk wat ik vele jaren geleden als trainer al tegen mijn keepers zei: blijf staan tot de strafschop is genomen.

Tot de thee blonk Scherpen uit, kort daarna liet hij zich verrassen door een houdbaar schot van Til. Op een heel goedkope manier kwam PSV zo aan een 1-0 voorsprong. En tot overmaat van ramp pakte de Vitessedoelman vlak voor tijd ook nog een domme rode kaart. Het werd zo voor hem en de ploeg een extra zure avond.

Vitesse moest na de tegengoal iets terug gaan doen en er was alle aanleiding om aanvallend te wisselen. Cocu had dat van mij al een aantal minuten eerder mogen doen, maar in de 66e minuut kwamen dan toch Jonathans en Bialek. Met het inbrengen van de jeugdige Arnhemmer was ik het volledig eens, hij had zijn visitekaartje bij korte invalbeurten al afgegeven. Zoals ik al eerder schreef, verdient deze jongen veel meer speeltijd. Voor de in voorgaande wedstrijden zwaar tegenvallende Bialek had ik liever de pas tien minuten later ingebrachte Vidovic zien komen. Een creatieve speler, die in de kleine ruimte openingen kan vinden.

Vidovic kwam later dus alsnog. Een logisch wissel, maar dat was de tegelijkertijd in het veld gestuurde Baden Frederiksen niet. De trainer moet toch onderhand wel gezien hebben dat deze speler een antischakel is, waarvan hij niets kan verwachten. Desondanks bracht Vitesse in de eindfase de zichzelf als kampioenskandidaat ziende Eindhovense ploeg nog zwaar in de problemen. Bij het alles-of-niks-offensief ontstonden een paar mogelijkheden, maar die leverden niets op en de rode kaart voor Scherpen bij een counter maakte de ellende compleet.  

Geen punten dus, maar toch hoeft Vitesse niet te wanhopen. De ploeg heeft het PSV zeer moeilijk gemaakt en een aantal spelers maakte een sterke indruk. Er staat momenteel vooral een uitstekende achterhoede met Dijks, Flamingo, Meulensteen en Arcus en toch ook de na rust ongelukkige Scherpen. Verder was Bero weer zeer nuttig met zijn loopvermogen en inzet en is van de dit keer wat minder dominante Tronstad al veel langer bekend dat hij een uitstekende ‘nummer zes’ is. Als we daar de jonge huurlingen Kozlowski en Vidovic en de jeugdige Academiespelers Jonathans en toch ook Manhoef en Cornelisse aan toevoegen, is er een team te componeren dat zich uit de degradatiezorgen kan gaan spelen. Liefst met een via een januari-transfer aan te trekken scorende aanvaller in de gelederen, maar met een lege portemonnee is het moeilijk zaken doen. Het zal dus waarschijnlijk met deze selectie moeten gebeuren, maar dat moet lukken, zeker als Pröpper zich daar nog bij aansluit.

Daarvoor is natuurlijk wel nodig dat trainer Cocu de rest van het seizoen de juiste keuzes maakt en een logisch team in het veld brengt, dat met passie speelt en ook met lef, zeker tegen niet-topploegen. Ik heb goede hoop dat hij dat gaat doen.

Woensdag alweer komt FC Twente op bezoek. Tegen deze sterke tegenstander is de kans op puntenwinst klein. Het zou mooi zijn, als dan toch een goed resultaat wordt geboekt, maar in de wedstrijden daarna tegen SC Heerenveen en FC Emmen moet dat gewoon gebeuren. Ik wacht in spanning, maar ook met enig vertrouwen af.

PSV-Vitesse 1-0
48. Til 1-0