Onderzoek naar veld Kyocera Stadion

3 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

De KNVB heeft een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om het veld in het Kyocera Stadion in Den Haag te onderzoeken. Het doorgaan van het duel ADO Den Haag – Heerenveen, zaterdagavond, is daardoor onzeker. Woensdag verloor Vitesse op de ‘Haagse toendra’ met 2-1 van ADO Den Haag.

Arbiter Eric Braamhaar keurde het veld van ADO Den Haag woensdagmiddag goed. Een woordvoerder van de KNVB heeft aan Omroep West laten weten dat het veld van ADO Den Haag in het duel met Vitesse onbespeelbaar was. ‘Aanvankelijk werd het veld goedgekeurd maar gedurende de wedstrijd kwamen we tot de constatering dat spelen op deze ondergrond eigenlijk onmogelijk was’, aldus de zegsman van de voetbalbond.
De problemen zijn een gevolg van een nieuwe constructie. Na de open dag van ADO Den Haag, op 13 juli, is gestart met de aanleg van een kunstgrasconstructie met daarbovenop natuurgras. Daar is voor gekozen, omdat in het Kyocera Stadion van 31 mei tot en met 15 juni 2014 het WK hockey voor mannen en vrouwen wordt gehouden. De beschikbare tijd tussen het einde van het voetbalseizoen en het hockeytoernooi was te kort en daarom zijn al zoveel mogelijk voorbereidende werkzaamheden verricht. Vanaf het seizoen 2014 – 2015 wil ook ADO Den Haag zijn thuiswedstrijden op kunstgras afwerken.

De huidige constructie bleek de vele regenval niet aan te kunnen, waardoor ADO Den Haag – Vitesse op zaterdag 14 september werd afgelast. Na een droge periode lijkt het veld inmiddels meer op een toendra.
ADO Den Haag ging woensdag in het duel met Vitesse het best met de omstandigheden om, maar na afloop was vriend en vijand het er over eens dat het veld in het Kyocera Stadion voetballen onbespeelbaar was. Spelers struikelden en gleden uit. Combinatievoetbal was onmogelijk.

Trainer Peter Bosz van Vitesse sprak na afloop over ‘beachvoetbal’. Voor de camera van Fox Sports uitte Guram Kashia, aanvoerder van Vitesse, zijn ongenoegen. ‘Een schande voor de eredivisie. Hier kan je niet op voetballen’. Middenvelder Theo Janssen had al voor de wedstrijd niet veel zin meer. ‘Je komt om te voetballen, maar als je die knollentuin dan ziet, wil je eigenlijk meteen weer naar huis’.
Experts nemen dondermiddag een kijkje in het Kyocera Stadion. Vrijdag neemt de KNVB een beslissing of het duel ADO Den Haag – Heerveen doorgaat.
Of een afgelasting van dat duel ook gevolgen heeft voor het gespeelde duel ADO Den Haag – Vitesse is onduidelijk.

Bron: omroepwest.nl