Olympische droom spat uiteen

27 mei 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Kroatië heeft op het olympisch kwalificatietoernooi in Guadelajara gewonnen van Spanje: 23-22. Gevolg: de Nederlandse handbalsters gaan niet naar de Olympische Spelen. Die klap kwam keihard aan bij de ploeg van bondscoach Henk Groener (foto).

Zondagochtend had Nederland nog met 30-21 gewonnen van Argentinië. Daarna moest Spanje, na twee zeges op het toernooi al zeker van de Olympische Spelen in Londen, alleen nog winnen van Koratië. Zelfs een gelijkspel was nog genoeg voor de Nederlandse meiden om als tweede te eindigen en zo een ticket voor Londen te bemachtigen.
Het pakte allemaal anders uit. Kroatië won met 23-22 en daarmee spatte de olympische droom van Oranje uiteen. De teleurstelling in het Nederlandse kamp was na afloop onvoorspelbaar groot. De Arnhemse bondscoach Henk Groener wilde niet in gaan op het feit dat het voor Spanje niet meer zo nodig hoefde. “Aan speculaties heb je niets. De harde cijfers vertellen ons dat we niet naar de Olympische Spelen gaan.”
Spanje keek bij rust tegen een 12-10 achterstand aan. Na de hervatting liep die achterstand op tot 15-19. In de zindernde slotfase kwam het gasdtland dichtbij. Met nog 2 minuten op de klok werd het 19-20 in het voordeel van Kroatië. Daarna stond er een 20-21 en een 21-22 stand op het bord, maar het werd nooit gelijk.
“Niet naar de Olympische Spelen. Om 1 doelpunt. In één klap is de droom weg”, zei een zwaar teleurgestelde Estavana Polman, die de wedstrijd met haar ploeggenoten vanaf de tribune had bekeken.