Nu of nooit voor Timo Fransen

14 juni 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Wielrenner Timo Fransen (foto) hoopt zich vrijdag of zaterdag in de World Cupwedstrijd in het Spaanse Segovia met ‘stoker’ Alfred Stelleman te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Londen. Een plaats bij de eerste 3 in de tijdrit of de wegwedstrijd is toereikend voor het tandemduo.

Fransen (25) en Stelleman (45) vertrokken dinsdagochtend vanaf Schiphol richting Spanje. “Eind van de middag zijn we aangekomen en meteen op de fiets gesprongen”, vertelt Fransen vanuit zijn hotelkamer. “Na zo’n vliegreis is het altijd lekker even de benen los te maken.”
Woensdagochtend heeft het tweetal het wegparcours van 108 kilometer verkend, donderdagochtend het parcours van de tijdrit. Die laatste wedstrijd is vrijdagmiddag en gaat over 21 kilometer. “Voor Alfred en voor mij is dit de derde keer dat we in Segovia rijden. We kennen bij wijze van spreken elke steen op het parcours die los ligt. Zeker op de tijdrit is dat een voordeel.”
Voor Arnhemmer Fransen en Eindhovenaar Stelleman is het de laatste kans zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Londen. Fransen: “We moeten óf vrijdag in de tijdrit óf op zaterdag in de wegwedstrijd bij de eerste 3 rijden. We zijn er al een paar keer dichtbij geweest, maar nu moet het dus echt gebeuren. Het is de laatste, maar ook onze grootste kans om het te halen. We zijn in vorm.”
De spanning is wel wat groter dan normaal, bekent Fransen. “Omdat het nog de enige mogelijkheid is om ons te kwalificeren. Aan de andere kant heeft dat iets speciaals. Het geeft ook nog extra motivatie om harder te gaan.”
Stelleman is visueel gehandicapt en zit op de tandem achter ‘piloot’ Fransen. “Alfred heeft staar en verminderd zicht. Alfred kan niet genoeg zien om zelfstandig te fietsen. Er zijn trouwens maar weinig koppels, waarbij de ‘stoker’ helemaal niets kan zien”, aldus Fransen.
Het tweetal is vol vertrouwen. Fransen: “Een paar weken geleden eindigden we in de wegwedstrijd in Rome op een zesde plaats. We kregen een lekke band, net op het moment dat er vooraan hard werd doorgefietst. Dat was pech, maar dat telt niet. De eisen zijn wat strenger dan bijvoorbeeld bij de Belgen. Zij mogen al naar Londen als ze bij de eerste 10 rijden.”