Nostalgie op de Wageningse Berg

12 september 2013 | Van onze AS-redactie

Oude tijden herleven. Vrijdag treffen Oud-Wageningen en Oud-Vitesse elkaar op de Wageningse Berg. Marcel Broecks (66, foto), in het verleden Arnhemmer in Wageningse dienst, is de oudste speler die binnen de lijnen verschijnt. Broecks speelde van 1966 tot en met de zomer van 1977 bij Wageningen en scoorde in 340 competitiewedstrijden 45 doelpunten. In het seizoen 1970-1971 kwam hij uit voor De Graafschap. De AS-redactie sprak met de vermaarde linkspoot, die op zaterdag nog steeds actief is in het veteranenelftal van VDZ.

Oud-Wageningen – Oud-Vitesse. Welke herinneringen roept dat bij je op?
Marcel Broecks: “Als Arnhemmer heel veel. Ik kon ooit zelf naar Vitesse, maar op advies van Louis Pastoor, oud-trainer van DOS en toen mijn trainer bij VDZ en sportleraar op school, heb ik gekozen voor Wageningen. Ik heb er een prachtige tijd gehad. Logisch, want anders had ik het niet zolang volgehouden.”

Daar zaten veel derby’s tegen Vitesse bij. Welke staan nog in je geheugen geggrift?
“Een wedstrijd op Monnikenhuize is me bijgebleven. In augustus 1970 verloren met 7-0. We speelden toen dramatisch. De mooiste was een nacompetitiewedstrijd op de Wageningse Berg onder trainer Fritz Korbach, op 9 juni 1974. Wij hadden in die laatste wedstrijd toen nog één punt nodig om naar de eredivisie te promoveren en het werd 1-1. Dick Schoenaker scoorde toen voor Wageningen, Charly Bosveld voor Vitesse. Die derby’s waren over het algemeen heftig. Op Monnikenhuize konden wij moeilijk winnen, maar omgekeerd gold dat voor Vitesse op de Wageningse Berg ook.”

Waar ligt als Arnhemmer nu je sympathie?
“Bij Vitesse gaat mijn sympathie uit naar Karel Aalbers. Hij heeft het toch maar voor elkaar gekregen om er zo’n geweldig stadion neer te zetten. Verder heb ik niets met Vitesse. Zeker niet op de manier hoe het nu gaat. Peter Bosz is een hele goede trainer, die spelers beter maakt. Maar wat moet je nou met zeven huurlingen? Daar zit toch helemaal niets van herkenbaarheid in. Als ze volgend jaar weg zijn, moet je weer opnieuw beginnen.”

Wageningen is in 1992 ter ziele gegaan. Doet dat nog steeds pijn?
“Als je zoveel seizoenen bij Wageningen hebt gespeeld, dan is dat toch jouw clubje geworden. Daarom is het jammer dat de club niet meer bestaat. Maar als je kijkt hoe alles zich heeft ontwikkeld, waren we op termijn toch naar de knoppen gegaan. Kijk maar naar clubs als Haarlem, AGOVV en Veendam. Maar het blijft eeuwig zonde, want er zaten toch altijd 3000 toeschouwers.”

Kijk je uit naar vrijdag?
“Ja, het is prachtig om al die oude gasten weer te zien. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de derde helft.”

————————————————-
Programma vrijdag 13 september
15.30 uur: stadion open
16.15 uur: officiële opening met onder anderen dr. Ab Wit
16.30 – 17.30 uur: FC Blogbroeders vs Royal Dutch Press (Voetbalbloggers vs voetbaljournalisten)
17.30 – 18.30 uur: tussenprogramma met Jan van Halst en Edwin Struis; wedstrijdanalyse, voorbeschouwing, interviews, muziek.
18.30 – 19.30 uur: oud FC Wageningen vs Oud Vitesse
19.45 uur: presentatie Vrienden Stadion de Wageningse Berg
20.00 uur: avondprogramma met De Grote FC Wageningen Voetbalkennisquiz, talkshow, gesproken column Sjoerd Mossou, afgewisseld met muziek: DJ en Meindert Talma
De toegang is de gehele dag gratis.
Organisatie: www.voetblah.nl, www.kentuzenog.nl, www.gogmeunited.nl

Adres
Stadion De Wageningse Berg
Generaal Foulkesweg 108
6703 DS Wageningen