Julie Belgraver Neerlands hoop bij Windmill Cup

13 juli 2016 | Van onze AS-redactie

Het aantal Nederlandse spelers op de Windmill Cup, het internationale toptennistoernooi in Velp voor jongens en meisjes tot en met 14 jaar, is flink uitgedund. Alleen de Haagse Julie Belgraver plaatste zich voor de kwartfinale. Stadgenoot Thijmen Loof sneuvelde bij de jongens in de achtste finale.

In de derde ronde (achtste finale) ontdeed Belgraver zich woensdagochtend in drie sets van Melissa Boyden uit Zandvoort: 4-6, 6-4, 6-4.  In de kwartfinale stuit de net 14-jarige Haagse op de als tweede geplaatste Italiaanse Melania Delai. Delai hoefde in drie partijen op de banen van TV Beekhuizen nog geen set prijs te geven. De als eerste geplaatste Chinese Qinwen Zheng kwam woensdag niet in actie. Een liesblessure hield haar aan de kant, waardoor Mell Elizabeth Reasco Gonzales uit Ecuador zich automatisch plaatste voor de kwartfinale.
De Nederlandse speelsters Carmen van Poelgeest uit Aalsmeer en Bente Spee uit Heemstede overleefde de achtste finales ook niet. Van Poelgeest verloor van de als derde geplaatste Italiaanse Frederica Sacco (6-3, 6-1). Spee ging in drie sets (5-7, 6-3, 6-1) onderuit tegen de Finse Ella Haavisto.

Bij de jongens was Thijmen Loof dinsdag in de tweede ronde veel te sterk voor Wasupon Malikao uit Thailand, die in twee sets van de baan werd geslagen: 6-2, 6-1. Woensdagmiddag kreeg Loof, die vrijdag 14 jaar wordt, echter te maken met de als achtste geplaatste Francisco Llanes uit Uruquay. De Zuid-Amerikaan bleek een maatje te groot voor de Haagse tennisser. Llanes won in twee sets: 6-4, 6-3. Stijn Janssen (Veenendaal), Jens Hoogendam (Leidschendam), Daan Hendriks (Goes) en Stijn Pel (Amsterdam) sneuvelden allen al in de tweede ronde.

Liam Liles (Small)De als eerste geplaatste Rus Alibek Kachmazo ligt al uit het toernooi. Hij verloor in de eerste ronde van Liam Liles (foto) uit Barendrecht: 6-4, 6-4.  Liles kon aan zijn sensationele zege geen goed vervolg kunnen geven. In de tweede ronde verloor hij met duidelijke cijfers (6-2, 6-2) van de uitstekend spelende Juan Sebastian Zabala Vargas uit Ecuador. Ook de als tweede geplaatste Italiaan Lorenzo Rottoli kon al na de eerste ronde zijn biezen pakken.  
De lokale favoriet Harm Steentjes ging zaterdag al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi onderuit. De 14-jarige Velpenaar leek in de eerste set nog op weg naar een fraaie zege, maar na de 6-1 winst in de eerste set moest hij de tweede en derde set toch aan de Duitser Karim Al-Amin laten (1-6, 4-6).

Van 15 tot 17 uur is er woensdagmiddag op het tennispark van TV Beekhuizen een clinic voor jeugd tot en met 12 jaar onder leiding van Jacco Eltingh. De bondscoach van het Nederlandse padelteam, Norberto Nesi, zal padelles geven. De mini- en padelbaan zal ook feestelijk worden geopend. Toegang bij alle activiteiten is gratis.

* De foto van Liam Liles is gemaakt door Theo van Baal.