Nieuwe domper Vitesse in Euroborg

7 mei 2014 | Van onze AS-redactie

Een fout van Jan-Arie van der Heijden is Vitesse in de eerste wedstrijd van de play-offs om Europees voetbal fataal geworden. Lorenzo Burnet profiteerde van de blunder en bezorgde FC Groningen vlak voor tijd zo een 1-0 zege. Zaterdag is in Gelredome de return.

In de Euroborg in Groningen leek het eerste duel tussen FC Groningen en Vitesse te eindigen in een doelpuntloos gelijkspel. In de 88e minuut verzuimde Van der Heijden de bal te ruimen. Burnet plukte vervolgens de bal van de schoen bij de Arnhemse verdediger en liet doelman Piet Velthuizen van dichtbij in de korte hoek kansloos: 1-0.
De nederlaag bij FC Groningen, dat zich bediende van een veredeld soort boerenkoolvoetbal, was volkomen onnodig. Vitesse had gedurende de gehele wedstrijd een veldoverwicht en had van de onmachtige thuisploeg, dat met lange halen de spitsen probeerde te bereiken, nauwelijks wat te duchten.
In de dertiende minuut kreeg Vitesse zelfs een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Renato Ibarra werd door het eenmans- destructiebedrijf Lindgren onbenullig onderuit gehaald, waarna Christian Atsu van elf meter mocht aanleggen. Doelman Bizot keerde echter de slap ingeschoten bal. Lindgren, die even later ook Van der Heijden stevig aanpakte, kwam er zonder gele kaart vanaf.

Na de hervatting leek FC Groningen aanvallend ook wat meer te gaan doen, maar na een kopbal van Zivkovic (redding Velthuizen) keerde het beeld van de eerste helft terug.
In de 72e minuut moest Vitesse verder zonder Ibarra, nadat weer Lindgren boven op het been van de international van Ecuador was gevallen.
Na de treffer van Burnet was Vitesse nog een keer gevaarlijk via een schot van Vejinovic, maar de bal zeilde via een Groningse verdediger net over.
Vitesse krijgt zaterdag in Gelredome de kans zich te revancheren. Het duel in Gelredome begint om 18.45.

De Arnhemse ploeg zal dat overigens doen zonder Lucas Piazon, de smaakmaker van Vitesse in de eerste helft van het seizoen. Bosz heeft de Braziliaanse jeugdinternational namelijk niet opgenomen in zijn groep van 18 spelers waarmee de trainer van Vitesse de play-offs afwerkt. “Waarom niet? Dat is iets tussen staf en speler”, vertelde Bosz voor de camera van FOX-Sports. “Hij is terug naar Brazilië waar hij zich met het team onder 21 jaar gaat voorbereiden op een toernooi in Frankrijk.”

AZ won woensdagavond in Alkmaar met 3-0 van Heerenveen. Zaterdag is de return in Friesland. De winnaar van deze tweestrijd treft in de finale over twee wedstrijden de winnaar van de confrontaties tussen Vitesse en FC Groningen.