NHV: geen kans UDI op behoud

29 maart 2011 | Van onze AS-redactie

Er is voor het herenhandbalteam van UDI 1896 geen enkele hoop dat het zijn plaats in de Regioklasse mag behouden omdat teams uit de eerste klasse niet zouden willen promoveren. Gedegradeerd is gedegradeerd, meldt het NHV.

Afgelopen zondag degradeerde UDI uit de Regioklasse B na een gelijkspel tegen Snelwiek. Trainer Fred Wieland sprak de hoop uit dat zijn ploeg mogelijk toch in de Regioklasse B zou kunnen blijven omdat liefst vier teams uit de eerste klasse (Apollo, UGHV, Duiven en Achilles 2) niet zouden willen promoveren.

Maar dat is uitgesloten, meldt competitieleider Reijer Louw van het handbalverbond. “Gedegradeerd is gedegradeerd, en gepromoveerd is gepromoveerd. Dat zijn de reglementen en daar moet iedereen zich aan houden. Ik heb die geruchten over die teams ook gehoord, maar ik geloof er helemaal niets van. Teams beginnen aan een competitie en ze weten met al hun verstandelijke vermogens dat ze promoveren als ze eerste worden.” Er kan zelfs een sanctie op staan als een team zonder geldige reden niet wil promoveren, zegt Louw.
Slechts bij hoge uitzondering zal het NHV accepteren dat een team niet hogerop wil. Louw: “In een situatie van overmacht. Bijvoorbeeld als de helft van een damesteam zwanger raakt of als de helft van een herenteam ermee stopt wegens leeftijd. En dan nog moeten de verenigingen keihard kunnen aantonen dat ze geen representatief team meer op de been kunnen brengen. Betreft het de kampioen dan zou de nummer twee in aanmerking kunnen komen. Maar het kan natuurlijk nooit zo zijn dat er bij de eerste vier teams uit een klasse sprake is van overmacht. Nee, er is voor UDI geen hoop. Het zou wel heel krom zijn om een gedegradeerd team via een U-bocht terug te halen.”

De promotie-degradatieregeling wordt wel gewijzigd met ingang van het seizoen 2012-2013. Net als in de eredivisie gaan de lagere divisies en klassen ook werken met een play-offsysteem om promotie en degradatie.