Net geen podiumplek voor Frederiks

29 november 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Marathonschaatser Hans Frederiks blijft prima presteren in de Noord-Oostcompetitie. De Drielenaar, lid van het Eldense Heins Schaatsshopteam, eindigde zondag in Enschede als vijfde in de Masters 2-klasse. Het was de vierde wedstrijd in een reeks van 10.

Het Heins-schaatsteam, op Marco Berendsen na compleet, wilde een poging wagen gezamenlijk uit het peloton weg te rijden. Van die ploegtactiek kwam niet veel terecht, omdat al meteen na de start 2 rijders ontsnapten en het tempo flink opvoerden.
De uitlooppoging in een wedstrijd over 45 ronden liep al snel op niets uit, maar het tempo bleef onverminderd hoog. Na elke tussensprint vielen er rijders af en na de derde en laatste tussensprint moesten Maarten Heins en Willem Elferink, beiden van het Heins-team, de strijd staken.
Hun ploeggenoten Theo Selman (Driel), Berry Jansen (Arnhem) en Hans Frederiks (Driel) maakten zich vervolgens op voor de finale. Patrick Degens (Spankeren) zat wat te ver achterin het peloton om nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Op 4 ronden voor het einde nam Hans Frederiks de koppositie over. Tot de laatste ronde wist hij die te behouden.
Nadat 1 rijder hem had ingehaald, moest Frederiks na de laatste bocht nog 3 man voor laten gaan, met daarbij de uiteindelijk winnaar Robert Tibbe. Frederiks eindigde uiteindelijk, net als in de vorige wedstrijd in Assen, als vijfde.
Theo Selman had een wat mindere laatste ronde, maar kwam nog knap als 17e over de finish. Berry Jansen zat daar met een 20e plaats kort achter. Patrick Degens finishte in deze harde wedstrijd op een 26e plaats.
“Achteraf had er wat meer ingezeten als ik niet had getwijfeld tussen ‘zitten blijven’ of er direct er vol voor gaan met het risico stuk te gaan en ook achterin te eindigen”, zei Jansen na afloop. De Arnhemmer koos echter voor het eerste, maar dat leidde dus niet tot het door hem gewenste resultaat.
“Dat de wedstrijd zwaar was, bleek na afloop”, zei Frederiks, toch niet ontevreden met zijn vijfde plek. “Van de ongeveer 75 gestarte rijders werden er maar 36 geklasseerd. Dat zijn er normaal 50 tot 60, dus dat zegt genoeg.”
Na 4 van de 10 wedstrijden staat Frederiks in het algemeen klassement op een zesde plaats en steeg 2 posities. Theo Selman staat negentiende en Patrick Degens 27e.
De volgende wedstrijd wordt verreden in Deventer op zondag 11 december.