Neemt ESA revanche en komt MASV op gelijke hoogte met OBW?

16 februari 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de zeventiende speelronde afgewerkt. Neemt ESA in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal revanche op Be Quick Z? Komt MASV in de derde klasse C van het zondagvoetbal op gelijke hoogte met OBW of slaat de Zevenaarse koploper een gat van zes punten? Is er na de twintigste speelronde in de hoofdklasse A nog hoop voor RKHVV? De AS-redactie blikt vooruit en haalt deze vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
ESA – Be Quick Z (14.30 uur)

Alleen als er hele gekke dingen gebeuren zou ESA (25 punten uit 13 duels) zich nog kunnen mengen in de titelstrijd. De twee koplopers, Dieren en Be Quick Z (beide 31 uit 12) zijn, met 9 verliespunten minder, uit het zicht verdwenen.

ESA-trainer Peter Gerritsen

Voor aanvang van de competitie gold ESA als één van de kandidaten voor de titel. De nederlagen die de ploeg van trainer Peter Gerritsen leed bij Dieren (1-0) en Be Quick Z (2-1) hoefden niet eens fataal te zijn. Maar wie thuis niet wint van Oeken (2-2) en op eigen veld verliest van Zelos (2-4) levert 5 punten in en zet zichzelf dan buitenspel.
Voor ESA valt er dit seizoen niettemin nog veel te halen. Een derde plaats levert de Arnhemse ploeg hoe dan ook een plek in de nacompetitie op. Na de winterstop kwam ESA twee keer in actie. Zowel bij De Treffers als bij JVC Cuijk won ESA met 3-1. De vorm is er en dus is een stunt tegen Be Quick Z mogelijk.
Prognose: 2-1.

Vierde klasse E
DVOV – Eerbeekse Boys (15.00 uur)

In de ‘kelderklasse’ bij de amateurs, de vierde klasse E van het zaterdagvoetbal, geldt DVOV – Eerbeekse Boys als een ’topduel’. Na het verlies van vorige week bij Eefde (2-0) zakte DVOV (20 punten uit 10 duels) naar de derde plaats. Eefde (22 uit 10) nam de koppositie over, Eerbeekse Boys ( 20 uit 9) is de nummer twee op de ranglijst.

DVOV kan zich tegen Eerbeekse Boys revancheren voor het verlies en blijft bij een zege volop meedoen in de race om de titel, waarin ook Harfsen (19 uit 10) en FC RDC (16 uit 9) nog een rol spelen. De Paasberg (16 uit 10) lijkt kansloos.
DVOV is tegen Eerbeekse Boys licht favoriet. De ploeg van trainer Patrick de Nooijer speelde in deze klasse met slechts tien ploegen al zes keer thuis en pakte daarin 16 punten. Alleen Helios (2-2) hield de Velpse ploeg in bedwang.
Prognose: 2-1

Zondagvoetbal
Hoofdklasse B
RKHVV – Fortuna W (14.00 uur)

Moet RKHVV al worden afgeschreven? Die vraag kan zondag na het duel met Fortuna W worden beantwoord. Met 8 punten uit 16 duels staat de Huissense ploeg al een straatlengte achter op nummer voorlaatst Silvolde (16 uit 16), Achilles 1894 (17 uit 16) en De Bataven (18 uit 16).
Uit de hoofdklasse A degraderen twee ploegen rechtstreeks, de twee clubs daarboven kunnen zich via de nacompetitie handhaven. Kortom, voor RKHVV is het alarmfase 1!

Enkele feiten. RKHVV verloor acht van de laatste negen duels en speelde alleen gelijk (0-0) tegen Silvolde. in de laatste acht wedstrijden scoorde RKHVV slechts eenmaal! thuis tegen RKZVC werd het 1-2. Met 45 tegentreffers heeft RKHVV de meest gepasseerde defensie en met slechts 12 gescoorde goals de minst productieve aanval. De laatste zege dateert van 14 oktober 2018. Bij Fortuna W won RKHVV met 1-0.
Juist Fortuna W, tiende met 20 uit 16, is zondag op de Blauwenburcht de tegenstander. Bij een nieuwe nederlaag groeit de achterstand van RKHVV op de concurrenten, want ook die treffen elkaar. Daarnaast neemt dan het geloof verder af. Voor RKHVV is het dus een laatste kans.
Prognose: 0-0

Derde klasse C
MASV – OBW (14.30 uur)

MASV leek af te halen in de strijd om de titel, maar na zeges op SC Rheden (3-2) en Gendringen (6-1) heeft de ploeg van trainer Tim Cornelisse weer alles in eigen hand. Dat dankt MASV aan de struikelpartijen van de concurrenten VDZ (3-1 nederlaag bij Grol, 0-0 tegen Doetinchem) en OBW (2-1 thuisnederlaag tegen SML).

MASV, de nummer twee met 29 punten uit 14 wedstrijden, kan de achterstand op OBW (32 uit 14) zondagmiddag al goedmaken. De Zevenaarse koploper boekte echter prima resultaten in uitwedstrijden. Van de zeven gespeelde duels won OBW er vijf, werd het eenmaal gelijk en verloor de ploeg van trainer Frank van Kouwen alleen bij SML, dit seizoen de Angstgegner.
MASV is thuis sterk, won vijf van de acht wedstrijden en verloor op eigen veld alleen van Grol (2-5).
Prognose: 2-1.

Vierde klasse D
SC Veluwezoom – RKPSC (14.00 uur)

Wie ontspringt de dans om nacompetitie tegen degradatie te spelen in de vierde klasse D? RKPSC (2 uit 11) en Eendracht (3 uit 13) eindigen dit seizoen bij de laatste twee en maken onderling uit wie rechtstreeks degradeert.

Blijft voor de nacompetitie nog één plek over en daar komen op dit moment nog zeven ploegen voor in aanmerking. Van CHRC (18 uit 12), de nummer zes op de ranglijst tot en met SC Veluwezoom (twaalfde met 12 uit 12).
Om de dans te ontspringen is winnen van Eendracht en RKPSC een must. RKPSC, dit seizoen nog zonder overwinning, mag voor de Velpse ploeg van trainer Mohammed Mouhouti, geen problemen opleveren.
Prognose: 3-0.