NEC vergroot crisis bij Vitesse

3 februari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Een slappe eerste helft is Vitesse in de streekderby bij NEC zwaar opgebroken. De Arnhemse ploeg, met coach Stanley menzo op de bank voor de ziek Fred Rutten, ging bij de Nijmeegse aartsrivaal met 2-1 onderuit. Het was de vierde uitnederlaag op rij voor Vitesse.

Vitesse is het spoor volledig bijster. Buiten het veld wordt de Arnhemse ploeg geteisterd door interne strubbelingen, binnen het veld is de ploeg geen schim meer van het elftal dat de competitie zo voortvarend startte. In de laatste zes wedstrijden verspeelde Vitesse maar liefst 14 punten. Het verlies bij NEC was de vierde uitnederlaag op rij.
Vitesse bakte er in de eerste helft in Nijmegen bitter weinig van. De Arnhemmers liepen plichtmatig over het veld en leden veel balverlies. Vitesse had geluk dat NEC slechts eenmaal scoorde. Dat was dan ook nog het gevolg van een grote fout van Tomás Kalas, die na balverlies van Marco van Ginkel, de bal na een steekpassje onder zijn voet door liet lopen. Amieux verraste doelman Piet Velthuizen, die ook niet vrijuit ging, in de korte hoek: 1-0.
Na de hervatting toonde Vitesse veel meer initiatief. NEC moest achteruit en de gelijkmaker was dan ook verdiend. Na een voorzet van Kashia kopte Jonathan Reis door, waarna Mike Havenaar de bal over doelman Sinouh in het doel tikte: 1-1.
Vitesse tikte NEC vervolgens dol en de 1-2 hing in de lucht. Een fout van Kashia bezorgde NEC echter in de 74e minuut een nieuwe voorsprong. Invaller Ruud Boymans, overgekomen van AZ, schoot de bal door de benen van Velthuizen in het doel: 2-1. In de slotfase waren de beste mogelijkheden voor NEC, maar in de stand kwam geen verandering meer. Bij NEC barstte het feest na het laatste fluitsignaal los. Vitesse droop in de kolkende Goffert af.


Vitesse viert een feestje na de 1-1 van Mike Havenaar.


Doelman Piet Velthuizen kan niet bij de bal, maar op de lijn zal aanvoerder Guram Kashia redding brengen na de kopbal van de niet zichtbare Falkenburg.


Invaller Ruud Boymans van NEC haalt uit voor de winnende treffer. De bal verdwijnt tussen de benen van keeper Piet Velthuizen door in het doel (2-1).


Theo Janssen en Mike Havenaar (rechts) druipen af na het verlies tegen NEC.